Îmbătrânirea populației în Europa devine o oportunitate de afaceri pentru investitori

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Îmbătrânirea populației în Europa devine o oportunitate de afaceri pentru investitori/Freepik
Îmbătrânirea populației în Europa devine o oportunitate de afaceri pentru investitori/Freepik

Îmbătrânirea populației în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, însă pentru unii investitori aceasta înseamnă oportunități de afaceri, transmite Bloomberg.

Un exemplu este firma franceză Funecap Idf SAS, care a cheltuit aproximativ un miliard de euro pentru a achiziționa peste 300 de crematorii și case funerare, în principal în Europa, regiune unde se află 17 dintre primele 20 de țări cu cele mai ridicate rate de mortalitate.

Susținută de fondurile de investiții Charterhouse Capital Partners LLP și Latour Capital, firma franceză profită de pe urma costurilor mari cu cimitirele, de nevoia de mobilitate și de tendințele de secularizare religioasă, care au crescut cererea pentru servicii de incinerare ca alternativă la înmormântările tradiționale.

Unul din cinci europeni are în prezent 65 de ani. În 2050 procentul se va apropia de 30%. Şi, spre deosebire de America de Nord, care se confruntă cu un fenomen demografic similar, Europa are spaţiu limitat pentru a-i înmormânta pe toţi cei care eventual vor deceda.

"Industria funerară înseamnă mult mai mult decât săpatul de gropi. Este un domeniu important de infrastructură", spune fondatorul şi directorul general de la Funecap, Thierry Gisserot. Potrivit acestuia, piaţa serviciilor de incinerare din Europa înregistrează o creştere organică de 5% până la 7% pe an. Cererea de servicii de incinerare a crescut în special în ţările cu populaţie catolică, unde regulile au fost relaxate în ultimele decenii.

În 2022, Funecap a preluat compania olandeză Facultatieve Technologies Ltd, lider mondial în echipamente pentru crematorii, şi recent a încheiat un parteneriat cu firma Rhein-Taunus-Krematorium GmbH, cea mai mare companie de profil din Germania.

Piaţa de pompe funebre şi crematorii este mult mai fragmentată în Europa decât în alte state dezvoltate, în special în Germania, susţine fondatorul Mymoria GmbH, Bjorn Wolff. Compania sa, care oferă servicii funerare, a preluat în ultimii ani mai mulţi antreprenori de pompe funebre şi are intenţia să continue să facă asta.

"Proprietarii firmelor de pompe funebre ies la pensie şi copiii lor nu mai vor să continue afacerea", spune Bjorn Wolff. Graţie preluărilor, Mymoria poate să combine anumite operaţiuni precum cele administrative şi astfel să îşi îmbunătăţească costurile.

În paralel, fluxul de numerar în acest sector este unul predictibil, având în vedere că oamenii vor continua să moară. Numărul deceselor este aşteptat să crească în următorii ani pe fondul îmbătrânirii generaţiei baby boomers, ceea ce va însemna venituri mai mari pentru companii precum Funecap şi Mymoria.

Cu toate acestea, directorul general de la Rhein-Taunus-Krematorium GmbH, Judith Könsgen atrage atenţia că "unii investitori au impresia că crematoriile sunt o tiparniţă de bani", ceea ce este complet fals. "Trebuie să faci investiţii mari în echipamente şi să ai grijă de mentenanţă, dar dacă ştii ce faci poţi înregistra randamente adecvate", spune Konsgen. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel