Kremlinul în flăcări. Video postat pe mai multe site-uri rusești după un atac al hackerilor

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Atac furibund al hackerilor împotriva site-urilor rusești
Atac furibund al hackerilor împotriva site-urilor rusești

Un grup de hackeri, cunoscut sub numele de CH01, a atacat o serie de site-uri web rusești cu ocazia împlinirii a unui an de la declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Hackerii au înlocuit conținutul site-urilor cu un videoclip care arată Kremlinul în flăcări, împreună cu o melodie a unei trupe rock rusești pe nume Kino. Videoclipul include, de asemenea, un cod QR care face legătura cu un canal Telegram, unde hackerii au postat un mesaj în care își revendică responsabilitatea pentru atacuri și precizează că aceste atacuri au fost motivate politic.

"Grupul de hackeri CH01, în solidaritate cu întreaga lume civilizată, pentru a restabili dreptatea și triumful forțelor luminii și binelui, la aniversarea invaziei teroriste a Rusiei dictatoriale într-o Ucraină puternică și independentă, declarăm război cibernetic dictaturii și totalitarismului și idioțeniei regimului criminal al lui Putin. Fie ca profeția să se împlinească...", se arată în mesaj, potrivit unei traduceri online din originalul, care este în limba rusă.

CH01 pare a fi un nou grup de hackeri, deoarece canalul lor de Telegram avea doar câțiva abonați joi seara, iar în aceeași zi au publicat primul lor mesaj.

O sursă a oferit publicației TechCrunch o listă de 32 de site-uri web piratate joi seara (vineri dimineața în Rusia și Ucraina). Nu este clar câte site-uri au fost atacate sau cum au reușit hackerii să facă acest lucru. În genul acesta de atacuri în masă, hackerii găsesc de obicei un defect într-o bibliotecă sau într-un serviciu utilizat de toate site-urile web pe care le vizează.

De asemenea, hackerii au creat un cont de Twitter și au postat videoclipul pe aplicația de socializare.

Printre site-urile piratate se numără o brutărie, o companie care distribuie produse pentru agricultură, un restaurant, un studio de înregistrări, o companie care vinde servicii de livrare și tehnologie pentru restaurantele din Rusia, o companie care produce componente pentru inginerie mecanică și agricultură și un producător de cărămizi, printre altele.

Doar două dintre aceste site-uri au fost readuse la aspectul lor normal după 12 ore de la momentul în care TechCrunch a fost alertat de aceste defăimări.

Alegerea melodiei, care se intitulează "A Song Without Words" (Un cântec fără cuvinte), nu este întâmplătoare. Kino a fost una dintre cele mai populare trupe rock din Rusia în anii 1980, iar versurile lor includeau adesea teme legate de libertate, chiar dacă nu erau în mod direct politice.

Piratarea site-urilor web pentru a afișa propagandă sau pentru a face o declarație politică este la fel de veche ca și internetul și este ceva ce se face de când a început războiul din Ucraina, de asemenea. În ultimul an, au existat defășurări efectuate de presupuse grupuri de hacktiviști împotriva unor site-uri web rusești. Unul dintre cele mai active grupuri de hacktiviști din ultimul an a fost Ukraine IT Army, o colecție liberă de tehnologi și hackeri pro-ucraineni care a obținut câteva victorii semnificative, cum ar fi doborârea celui mai mare serviciu de streaming din Rusia timp de trei zile.

Se presupune că și guvernul rus a intrat în joc. În luna mai a anului trecut, într-o declarație a secretarului de stat Antony Blinken, guvernul rus a fost acuzat de o serie de "activități cibernetice malițioase împotriva Ucrainei", care au inclus "spargerea de site-uri web".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel