Guvern: Bugetul MAE a fost suplimentat cu 50 de milioane de lei pentru sprijinirea Republicii Moldova

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, suplimentarea cu 50 de milioane de lei a bugetului Ministerului Afacerilor Externe, din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui sprijin direct pentru Republica Moldova, pentru a răspunde nevoilor urgente de sprijin cu care se confruntă ţara vecină.


Potrivit unui comunicat al Executivului, România şi-a asumat un rol central în lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova cu prilejul Conferinţei internaţionale desfăşurate la Berlin în luna aprilie, co-organizată de ţara noastră împreună cu Germania şi Franţa, unde a anunţat un sprijin bugetar de 10 milioane de euro pentru Chişinău, potrivit Agerpres.

"Acordarea de asistenţă financiară reconfirmă, în relaţia cu Republica Moldova, rolul esenţial al României în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării acestei ţări şi este de natură să genereze un efect multiplicator prin încurajarea suplimentării asistenţei din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova", se arată în comunicat.

Acord de colaborare între Parchetul European şi Procuratura Generală a Republicii Moldova

Un acord de colaborare dintre Parchetul European şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost semnat miercuri la Chişinău în cursul întrevederii între procurorul general interimar moldovean, Dumitru Robu, şi şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, care întreprinde în aceste zile o vizită de lucru în Republica Moldova, informează Radio Chişinău.

Potrivit unui comunicat al parchetului, Laura Codruţa Kövesi şi Dumitru Robu au evocat evoluţiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupţie, inclusiv cele de corupţie la nivel înalt şi perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informaţii şi experienţă, dar şi cooperare operaţională la investigarea cazurilor ce ţin de competenţa instituţiilor.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a menţionat că priorităţile Procuraturii sunt investigarea dosarelor de corupţie, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar şi urmărirea bunurilor delapidate. Totodată, procurorii din Republica Moldova sunt dispuşi în continuare să coopereze la investigaţiile în comun cu omologii de peste hotare.

La rândul său, Laura Codruţa Kövesi a asigurat că Parchetul european, în limitele competenţei sale, va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova.

În acest context, Dumitru Robu şi Laura Codruţa Kövesi au semnat un acord de cooperare între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European.

Astfel, au fost puse bazele unei cooperări strânse în vederea protejării, prin mijloace de investigare şi urmărire penală, a intereselor financiare ale Uniunii Europene şi ale Republicii Moldova, potrivit comunicatului parchetului moldovean.

Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală şi schimbul de informaţii între părţi.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituţional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova şi Parchetul European se referă la cooperare în materie de obţinere a probelor sau obţinerea extrădării persoanelor căutate, indisponibilizarea bunurilor obţinute pe cale ilegală, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare, constituirea echipelor comune de anchetă.

Cu ocazia vizitei la Chişinău, Laura Codruţa Kövesi a avut întrevederi cu preşedinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţă şi cu ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, potrivit postului de radio citat.

Vezi și: 

Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel. Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Zelenski, primul mesaj

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

Ce a spus președintele Klaus Iohannis

 

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă:

-„Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și... Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel