Grecia se confruntă cu temperaturi ridicate şi cu nori denşi de praf saharian

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Grecia se confruntă cu temperaturi ridicate şi cu nori denşi de praf saharian/ Freepik
Grecia se confruntă cu temperaturi ridicate şi cu nori denşi de praf saharian/ Freepik

Nori denşi de praf şi nisip din Sahara au invadat luni din nou cerul Greciei, în special la Atena şi la Salonic, unde termometrele afişau temperaturi de până la 31 de grade Celsius, informează AFP.

Aceşti nori de nisip, care şi-au făcut deja simţită prezenţa săptămâna trecută în Grecia, dar şi în alte ţări europene cum ar fi Elveţia sau sudul Franţei, au făcut ca aerul să fie dificil de respirat pentru numeroase persoane.

După un weekend călduros, la Atena erau aşteptate 26 de grade Celsius luni după-amiază, temperaturi asemănătoare celor din luna mai, potrivit site-ului canalului public de televiziune ERT.

Termometrele ar putea depăşi chiar şi 30 de grade Celsius luni, fiind aşteptate 31 de grade în sudul Peloponezului (sud-vest) şi pe insula Euboea, în apropiere de capitala Greciei.

Persoanele vulnerabile ar trebui să evite exerciţiile în aer liber precum şi muncile manuale obositoare, a subliniat preşedintele Uniunii pneumologilor din Grecia, Stamatoula Tsikrikas, pentru ERT.

Acest fenomen a apărut deja săptămâna trecută la Atena, care a fost învăluită de nori denşi de praf şi de nisip din deşertul Sahara şi din Africa de Nord.

Uniunea pneumologilor din Grecia a explicat joia trecută într-un comunicat că praful african transportă particule care pot pătrunde în polen, bacterii şi ciuperci, creând un amestec toxic şi periculos pentru corpul uman şi în special pentru sistemul respirator.

Profesorul de pneumologie Thodoris Vasilakopoulos a avertizat pe canalul de televiziune ANT1 că persoanele care suferă de astm, alergii şi alte probleme respiratorii trebuie să dea dovadă de precauţie.

El le-a recomandat celor care aparţin celor mai fragile categorii să poarte măşti faciale şi ochelari de soare.

La Salonic, ceaţa a provocat de asemenea întârzieri ale unor curse aeriene, potrivit presei locale.

Potrivit serviciilor meteorologice greceşti, temperaturile urmează să scadă începând de miercuri.

Regiunea Shara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberând între 60 şi 200 de milioane de tone anual, iar dacă cele mai mari particule cad rapid înapoi pe sol, cele mai mici pot fi transportate pe mii de kilometri în toată Europa.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel