Germania susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Anunțul lui Olaf Scholz

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că "Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase" şi afirmă că "Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline", potrivit Agerpres.

"Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline", promite cancelarul.

Citește și: 

Victor Negrescu: Mesaj de forță al PES activists România pentru susținerea aderării țării noastre la spațiul Schengen

În prezenţa a peste 300 de militanţi şi coordonatori PES activists și militanți europeni ai Partidului Social Democrat, precum şi a numeroşi invitaţi din țară și diaspora, printre care ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, liderul delegației Partidului Social Democrat din Parlamentul European, Dan Nica, senatorul Felix Stroe, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, președintele Tinerilor Social Democrați (TSD), Alexandru-Mihai Ghigiu, jurnalistul DC News Val Vâlcu, analistul politic Sarmiza Andronic, redactorul-șef al CaleaEuropeana.ro, Robert Lupițu și primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, dar și reprezentanți ai mass-media și exponenți ai mediului academic și asociativ, au avut loc dezbateri interactive cu privire la evoluțiile politice la nivel național și european, în contextul provocărilor semnificative pe care Uniunea Europeană a trebuit să le gestioneze în ultimul an, precum pandemia generată de coronavirus, criza energetică sau războiul din Ucraina.

Universitatea Europeană de Vară a început cu mesajele liderilor social-democrați europeni printre care Sergei Stanishev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și comisarul european pentru egalitate Helena Dalli, de susținere pentru România și Partidul Social Democrat și a inclus mai multe ateliere tematice și traininguri despre afaceri europene, comunicare politică și activism de stânga.

România, tot mai aproape de Schengen. Bode: Ar fi o urmare firească a acţiunilor de până acum

"Faptul că Garda de Coastă, alături de celelalte structuri din arhitectura sistemului de ordine publică şi securitate naţională, îşi face datoria la cele mai înalte standarde este un fapt îmbucurător în perspectiva atingerii unuia dintre obiectivele strategice ale României: aderarea la Spaţiul Schengen. Ţara noastră contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, de aceea aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă urmarea firească a acţiunilor noastre de până acum", a scris ministrul, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Garda de Coastă este o structură europeană, "matură", pe care România şi partenerii săi se pot baza în situaţii dificile.

"Avem încredere în profesionalismul de care dau dovadă angajaţii acestei structuri în misiunile încredinţate, care au ca unic obiectiv asigurarea securităţii spaţiului maritim naţional, dar şi regional. Le mulţumesc şi îi felicit pentru modul în care îşi fac datoria faţă de România, şi pentru eforturile depuse în sprijinul apărării valorilor şi al principiilor democratice pe care se clădeşte suveranitatea, independenţa şi libertatea statelor", a precizat Bode.

Ministrul a fost prezent luni la Constanţa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 15 august. Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel