Germania se pregătește de SCENARIUL negativ. ”Avertizare timpurie” în privința întreruperii aprovizionării cu gaze

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Germania avertizează populația și companiile cu privire la o posibilăă întrerupere a aprovizionării cu gaze.

Urmare cererii Rusiei către țările „neprietenoase” de a primi plata gazelor doar în ruble și a refuzului statelor UE de a face plățile în altă monedă decât cea din contract, s-a creat o situație neclară la nivelul aprovizionării  cu gaze din Rusia.

Miercuri, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat consumatorii și companiile să reducă consumul în așteptarea unor posibile penurii, scrie BBC.

Dependența Berlinului de gazul și petrolul rusesc este ridicată, Germania primind din Rusia aproximativ jumătate din necesarul de gaz și o treime din petrol.

Cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să-și reducă treptat dependența de energia rusă, dar a avertizat că Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune dacă livrările s-ar opri brusc.

Faza de ”avertizare timpurie” este prima măsură din cadrul Planului de urgență al Germaniei, menit să pregătească țara pentru un potențial șoc în aprovizionare.

În etapa sa finală, Planul prevede ca guvernul să treacă la raționalizarea gazelor.

Ministrul Habeck a declarat într-o conferință de presă că aprovizionarea cu gaze este stabilă pentru moment, dar a adăugat: „Cu toate acestea, trebuie să creștem măsurile de precauție pentru a fi pregătiți pentru o escaladare din partea Rusiei.

„Odată cu declararea nivelului de avertizare timpurie, s-a reunit o echipă de criză”.

Șeful autorității germane de reglementare a rețelelor Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, a declarat într-un tweet că scopul avertismentului timpuriu este evitarea unei deteriorari a aprovizionării. El a îndemnat consumatorii și industria să se pregătească pentru „toate scenariile”.

Vladimir Putin a cerut statelor UE să plătească în ruble gazele furnizate de Rusia, într-o încercare brutală de a tempera căderea monedei naționale prin creșterea artificială a cererii de monedă. 

Există posibilitatea ca Moscova să ceară plata în ruble și pentru alte mărfuri pe care le furnizează europenilor. Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus spunea zilele trecute că Rusia ar putea începe, de asemenea, să ceară plata în ruble pentru alte mărfuri, cum ar fi îngrășăminte, cereale, metale și lemn.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel