Germania, decizie istorică: Încă un pas spre naționalizarea celui mai mare importator de gaze al țării

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni / foto pexels
Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele 17 luni / foto pexels

Germania îți naționalizează principalul importator de gaze naturale. 

Germania se pregătește de naționalizarea celui mai mare importator de gaze al țării. Va injecta, conform ultimelor informații, încă opt miliarde de euro în Uniper. În plus, statul achiziționează și participația deținută de Fortum în Uniper, notează Reuters, conform Agerpres. 

Injecţia de capital, care va veni printr-o majorare de capital subscrisă doar de Guvernul Germaniei, va aduce la cel puţin 29 miliarde de euro valoarea totală a pachetului de împrumuturi şi acţiuni folosit la stabilizarea Uniper.

Marţi, după acest anunţ, acţiunile Uniper au urcat cu 1,7% la Bursa de la Frankfurt. ”Acordul final nu a fost încă încheiat”, a precizat Uniper.

Fortum, care deţine o participaţie de 78% în Uniper, a informat că acordul va include "revenirea finanţării acordate de Fortum către Uniper, evaluată la opt miliarde de euro".


Separat, Consiliul angajaţilor Uniper a salutat planul statului de a achiziţiona participaţia deţinută de Fortum în Uniper şi de a injecta încă opt miliarde de euro, ca parte a naţionalizării importatorului de gaze, a anunţat publicaţia Rheinische Post.

"Avem nevoie ca statul să fie principalul acţionar, pentru a supravieţui crizei gazelor şi, pe termen lung, pentru a realiza tranziţia energetică", a afirmat Harald Seegatz, şeful Consiliului angajaţilor Uniper.

Uniper a înregistrat pierderi de 12,3 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an şi a trebuit să fie salvată de stat, după ce reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom a forţat compania germană să cumpere gazele de care avea nevoie la preţuri mai mari.

Companiile germane nu vor să părăsească Rusia

În timp ce marile multinaționale germane precum SAP au trebuit să cedeze presiunii opiniei publice și să părăsească piața rusă, companiile mijlocii care nu sunt în lumina reflectoarelor își continuă afacerile în liniște, încercând tot posibilul să evite sancțiunile.

De fapt, 80% dintre companiile germane au rămas în țară, subliniind cât de mulți proprietari de companii germane pun interesele economice practice pe primul loc atunci când vine vorba de războiul din Ucraina, potrivit unui raport al săptămânalului german de afaceri Wirtschaftswoche.

Vorbind cu o instituție de presă, un manager de companie germană detaliază modul în care compania sa și alții lucrează pentru a restabili relațiile economice dintre Europa și Rusia.

Managerul companiei a indicat că în prezent cea mai mare problemă cu care se confruntă este lipsa contactului dintre ruși și europeni. În plus, nu există nicio cooperare între ruși și ucraineni.

Directorul a spus că compania lui are birouri în ambele țări, iar din 2014 s-a muncit din greu pentru a se menține întreprinderea împreună. Marile companii germane, în schimb, nu au avut de ales decât să părăsească piața rusă; cei care au fost reticenți să facă acest lucru, cum ar fi unii producători de automobile europeni, au fost supuși unor presiuni publice și politice severe. Cu toate acestea, companiile mijlocii au rămas sub radar și au evitat controlul public.

Citește continuarea aici

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel