Găuri stranii pe suprafața planetei Marte. Ce spune NASA

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

Sonda spațială MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) a NASA, un satelit care orbitează în jurul planetei roșii, a surprins o imagine "neobișnuită" a unor dune de nisip cu forme în special circulare, potrivit unui comunicat recent al NASA.

Camera color HiRise (High-Resolution Imaging Experiment) a sondei spațiale MRO a surprins deja numeroase dune uimitoare, inclusiv unele mai obișnuite în formă de semilună. 

"Dunele de nisip de multe forme și dimensiuni sunt comune pe Marte. În acest exemplu, dunele sunt aproape perfect circulare, ceea ce este neobișnuit", a remarcat geologul planetar Alfred McEwen.

Marte este ideală pentru dezvoltarea dunelor de nisip datorită mediului său vântos și prăfuit. Totuși, aceste dune nu sunt exact circulare, după cum s-a descoperit în urma unui studiu mai amănunțit.

"Ele sunt totuși ușor asimetrice, cu fețe de alunecare abrupte la capetele sudice. Acest lucru indică faptul că nisipul se deplasează în general spre sud, dar vânturile pot fi variabile", a adăugat el.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a realizat fotografii ale dunelor la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, folosind camera HiRise, operată de Universitatea din Arizona. 

Absența înghețului este vizibilă în această imagine, care a fost realizată pentru a observa variațiile sezoniere ale acoperirii cu gheață în zonă. O imagine anterioară arăta când suprafața era acoperită de îngheț.

Deși poate părea că peisajul de pe Marte pare din altă lume, adevărul este că aceste fotografii arată în fapt legătura și asemănarea între Pământ și Marte. Dune frumoase pot fi găsite și pe Pământ, care dezvăluie povești similare despre vânt și schimbări sezoniere. Fiecare planetă are o frumusețe unică, care ar trebui prețuită.

Ce este misiunea Mars Reconnaissance Orbiter?
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA este o navă spațială plasată pe orbită și care investighează trecutul geologic și clima actuală a planetei Marte. Din 2006, aceasta studiază atmosfera și terenul Planetei Roșii cu ajutorul unor senzori de înaltă rezoluție, superiori celor de pe nava orbitală Odyssey. De asemenea, servește ca stație de releu de date crucială pentru mai multe misiuni marțiene.

MRO a returnat mii de imagini uluitoare ale suprafeței marțiene, care îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă planeta Marte, inclusiv istoria fluxurilor de apă de pe suprafața planetei sau din apropierea acesteia. Este echipat cu o cameră puternică - cea mai puternică cameră de înaltă rezoluție trimisă vreodată pe Marte - numită HiRISE, care a ajutat la o serie de descoperiri.

MRO oferă o perspectivă unică asupra originii și evoluției planetei, permițând oamenilor de știință să pună în contrast factorii care au modelat Marte cu cei care au modelat Pământul. Descoperirile sale ajută la înțelegerea modului în care și dacă Pământul ar putea avea aceeași soartă ca această planetă asemănătoare cu Terra, care a trecut de la a fi o lume locuibilă la un pustiu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel