Fructele de aronia, beneficii importante pentru sănătate. Cum pot fi consumate

Autorul articolului: Sonia Baciu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Fructele de aronia, beneficii importante pentru sănătate. Cum pot fi consumate. FOTO: Freepik @katuruntushechka
Fructele de aronia, beneficii importante pentru sănătate. Cum pot fi consumate. FOTO: Freepik @katuruntushechka

Fructele de aronia, mici dar foarte bogate în antioxidanți, aduc multiple beneficii pentru sănătate.

Boabele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt fructe de pădure mici, de culoare închisă, care au devenit populare în rândul consumatorilor preocupați de sănătate.

Ele sunt considerate una dintre cele mai bogate surse de antioxidanți vegetali, despre care se spune că oferă multe proprietăți de promovare a sănătății.

În mod tradițional, nativii americani le foloseau ca remediu împotriva răcelii. Boabele au un efect puternic de uscare a gurii, așa că sunt folosite în principal pentru a face sucuri, piureuri, gemuri, jeleuri, siropuri, ceaiuri și vinuri.

Boabele de aronia, aport nutrițional

Boabele de aronia sunt sărace în calorii, dar au un conținut nutrițional puternic, deoarece sunt bogate în fibre, vitamina C și mangan. Boabele furnizează, de asemenea, vitamina K, acid folic, fier și vitaminele A și E.

În plus, sunt o sursă excelentă de antioxidanți benefici, care ajută la protejarea celulelor de moleculele potențial dăunătoare numite radicali liberi.

Boabele de aronia sunt deosebit de bogate în antociani, care dau boabelor culoarea lor albastru închis spre negru.

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale boabelor de aronia

Fructele de aronia au efecte antiinflamatoare și antioxidante, aceste lucruri vă poate proteja celulele de daune și pot fi benefice pentru sănătatea dumneavoastră în multe feluri.

Conține antioxidanți puternici

Boabele de aronia conțin un nivel ridicat de antioxidanți. Studiile în eprubetă indică faptul că antioxidanții din fructele de aronia pot inhiba activitatea radicalilor liberi.

Poate avea efecte anticancerigene

Boabele de aronia pot proteja împotriva cancerului. Studiile în eprubetă și pe animale arată că antocianii din fructele de aronia pot opri creșterea celulelor canceroase de colon.

Poate fi benefic pentru sănătatea intestinală

Mai multe studii recente au constatat că polifenolii din fructele de aronia au un efect de stimulare a creșterii microbiotei intestinale, promovând o digestie sănătoasă și sănătatea intestinală.

Poate fi benefic pentru sănătatea inimii

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, fructele de aronia pot îmbunătăți sănătatea inimii.

Poate oferi suport imunitar

Boabele de aronia pot întări și susține sistemul imunitar.
De asemenea, fructele de aronia pot reduce inflamația prin inhibarea eliberării de substanțe proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-ɑ) și interleukina 6 (IL-6), ceea ce poate stimula sănătatea sistemului imunitar.

Posibile dezavantaje

Studiile indică faptul că fructele de aronia sunt sigure pentru consum și nu au efecte adverse grave.

Trebuie teținut faptul că boabele de aronia sunt foarte astringente, dând o senzație de gură-pungă, astfel că un consum ca atare nu prea este recomandat.

În schimb, le-ați putea adăuga în alimente și băuturi, cum ar fi iaurtul, smoothie-urile și sucurile, notează Healtline.

Vezi și: 6 obiceiuri alimentare pentru creșterea imunității. Cum să te ferești de viroze cu ce ai prin cămară

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel