Françoise Hardy, icoana muzicii franceze, s-a stins din viață

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Cântăreața, compozitoarea, modelul și actrița franceză Françoise Hardy a decedat la vârsta de 80 de ani. Anunțul trist a fost făcut de fiul ei, muzicianul Thomas Dutronc, pe rețelele sociale. Dutronc a scris, alături de o fotografie cu el în copilărie, alături de mama sa: „Maman est partie” („Mama a plecat”).

Hardy a dezvăluit în iunie 2021 că a fost diagnosticată cu cancer laringian în 2018, după ce fusese diagnosticată cu limfom în 2004, scrie euronews.com.

Născută în 1944 la Paris, Hardy a semnat un contract cu o casă de discuri pe când era adolescentă. Primul ei mare succes muzical a venit în 1962 cu 'Tous les Garçons et les Filles' ('Toți băieții și fetele'), pe când avea doar 18 ani. Balada a vândut peste 2,5 milioane de copii și a ajuns în fruntea topurilor franceze. Alte single-uri, precum 'Je Suis D’Accord' și 'Le Temps de L’Amour', au fost, de asemenea, hituri masive.

Ascensiunea ei a continuat în anii '60, iar stilul ei melancolic de pop a propulsat-o în fruntea mișcării yé-yé – generația de cântăreți francezi de pop post-război – numită astfel după „yeah yeah yeah” al Beatles-ilor.

Hardy și-a înregistrat piesele în engleză, germană și italiană. Cel mai mare hit al ei în limba engleză a fost piesa din 1968 'It Hurts to Say Goodbye' – scrisă de Serge Gainsbourg. Aceasta a ajuns pe locul 1 atât în Franța, cât și în Marea Britanie.

Rapid, Françoise Hardy a devenit o icoană pop și o muză a modei, începând și o carieră paralelă ca model. Chipul ei sculptat și stilul boem au ajuns să definească un chic francez de o eleganță fără efort, fiind una dintre primele care au adoptat mini-fusta. A devenit model pentru designeri precum Yves Saint Laurent și Paco Rabanne și a cochetat și cu actoria.

A jucat în filmul lui John Frankenheimer, 'Grand Prix', în 1966; alte roluri includ 'A Bullet in the Heart', 'Château en Suède' și un cameo în 'What’s New, Pussycat?'

De-a lungul unei cariere de șase decenii, Hardy a avut numeroși admiratori, inclusiv Mick Jagger, care o numea „femeia ideală”; David Bowie, care a mărturisit că era „pasionat de ea”; și Bob Dylan, care i-a adresat un poem pe coperta albumului său 'Another Side of Bob Dylan'.

Cu toate acestea, ea a avut ochi doar pentru muzicianul francez Jacques Dutronc. L-a cunoscut în 1967 și s-au căsătorit în 1981. Au avut un fiu, Thomas, care a devenit, la rândul său, un muzician foarte cunoscut. Deși s-au separat în 1987, au rămas căsătoriți și au păstrat o legătură strânsă.

Françoise Hardy a înregistrat aproape treizeci de albume în cariera sa, ultimul fiind 'Personne d’autre' din 2018, și a fost singurul artist francez care a apărut într-un clasament din 2023 al celor mai mari 200 de cântăreți din toate timpurile, publicat de revista Rolling Stone. Will Hermes a scris că Hardy „a întruchipat simultan eleganța franceză și căldura galică, cu un alto răgușit și deadpan care se învârtea ca fumul de Gauloises. Cuvintele ei au amplificat tonul: Scriindu-și propriul material, neobișnuit în mijlocul anilor '60, mai ales pentru femei, a înregistrat și lucrări ale unor maeștri precum Serge Gainsbourg, iar versiunea ei a piesei ‘Suzanne’ de Leonard Cohen poate fi cea mai evocatoare înregistrată vreodată, inclusiv cea a lui.”

Hardy a suferit de cancer al sistemului limfatic și faringelui timp de mai mulți ani. „Sunt într-o stare de suferință cu adevărat de coșmar în majoritatea timpului,” a mărturisit ea la RTL în martie 2021, cerând dreptul de a muri cu demnitate.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel