Fostul diplomat al Bisericii Catolice, critic virulent al Papei Francisc, pus sub acuzare de Vatican

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Carlo Maria Viganò, un fost diplomat al Bisericii Catolice și critic vehement al Papei Francisc, a declarat că Vaticanul îl va judeca pentru negarea legitimității pontifului.

Viganò, în vârstă de 83 de ani, un ultra-conservator care a fost ambasadorul Vaticanului în SUA din 2011 până în 2016, a afirmat că puternicul Departament de Doctrină l-a convocat joi pentru a-i comunica acuzațiile, scrie The Guardian.

În postări pe rețelele de socializare, Viganò a declarat că Dicasterul pentru Doctrina Credinței l-a acuzat de „comiterea crimei de schismă” – adică de scindarea Bisericii Catolice.

El a fost, de asemenea, acuzat de „negarea legitimității ‘Papei Francisc’, de ruperea comuniunii ‘cu El’ și de respingerea Conciliului Vatican II” din anii 1960, care a modernizat Biserica.

Arhiepiscopul italian retras a menționat că se confruntă cu un „proces penal extrajudiciar”, un proces accelerat.

„Consider acuzațiile împotriva mea ca pe o onoare”, a declarat Viganò înainte de a lansa o critică detaliată la adresa papei.

El a criticat primirea de către papa a migranților fără documente, „enciclicele delirante” despre schimbările climatice și autorizarea binecuvântărilor pentru cuplurile de același sex, acuzându-l pe papă de promovarea aliaților săi.

„Repudiez, resping și condamn scandalurile, erorile și ereziile lui Jorge Mario Bergoglio, care manifestă o gestionare absolut tiranică a puterii”, a scris Viganò, folosind numele de naștere al papei argentinian.

Vaticanul nu a răspuns imediat la cererea de comentarii.

În 2018, Viganò, sprijinit de o facțiune ultra-conservatoare a Bisericii din SUA, a cerut demisia Papei Francisc. El l-a acuzat în special că a ignorat acuzațiile de agresiune sexuală împotriva unui fost cardinal de top din SUA, Theodore McCarrick, care a fost caterisit de Francisc anul următor.

Viganò, fost guvernator al statului Vatican, s-a plâns în scrisori scurse către papa că este hărțuit pentru că a eliminat fraudele.

Aceste evoluții aduc în prim-plan tensiunile interne și disputele doctrinare din cadrul Bisericii Catolice, evidențiind provocările cu care se confruntă Papa Francisc în eforturile sale de modernizare a instituției.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel