Fost premier britanic: Putin mi-a citit din dosarul meu de la KGB. Era agresiv și atunci

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Gordon Brown a povestit cum a decurs prima sa întâlnire cu Vladimir Putin.

Fostul premier britanic Gordon Brown a relatat că în timpul vizitei sale la Moscova, din 2006, în calitate de ministru de finanțe, președintele rus Vladimir Putin i-a citit cu voce tare dosarele de informații.

Brown a povestit pentru The Daily Telegraph: „L-am întâlnit pentru prima dată pe Putin în 2006, când eram Cancelar al Finanțelor (titlul oficial al Ministrului Finanțelor în Cabinetul Majestății Sale n.r.).

Am fost așezat pe un scaun foarte jos ca să-l pot privi de jos în sus. Fără îndoială, este un bărbat destul de scund și poartă aceste tocuri înalte la pantofi”.

Gordon Brown explică cum a încercat Putin să-l intimideze, citindu-i din dosarul pregătit de serviciile ruse de informații, care conținea detalii despre biografia oficialului britanic.

”A scos aceste hârtii din dosar și a început să-mi citească cu voce tare tot ce era scris acolo, de parcă ar fi încercat să dea impresia că știe despre persoana mea chiar mai multe decât mine. Așa că, atunci când unii spun că Putin s-a schimbat și a devenit mai agresivcu timpul, pot să vă spun că a fost agresiv și atunci când m-a amenințat. Nu, nu mi-am făcut iluzii despre Putin.” 

Gordon Brown a adăugat că Putin înțelege și respectă doar forța brută. El percepe orice încercare de compromis ca pe o slăbiciune. Fostul premier britanic spune că nu este în natura lui Putin să adere la vreun principiu pentru a atinge scopul.

Vizita lui Brown de la Moscova a avut loc cu câteva luni înainte de otrăvirea rusă a fostului ofițer al FSB Alexander Litvinenko, la Londra.

Brown spune că, în ciuda declarațiilor reținute ale forțelor de ordine britanice, este foarte probabil că ”Putin ar fi aprobat personal operațiunea”.

12 ani mai târziu, în 2018, agenți speciali ruși ai Agenției Centrale de Informații a Ministerului Apărării GRU au organizat și operațiunea de otrăvire de la Salisbury.

Fostul premier spune că răspunsul slab al Occidentului la anexarea Crimeei l-a determinat pe Putin să-și continue intențiile agresive în întreaga lume, nu numai în Ucraina, ci și în Siria.

Guvernele laburiste ale lui Tony Blair și Gordon Brown, care au condus între 1997 și 2010, au susținut o politică de normalizare a relațiilor cu Federația Rusă. 

În special, Ministerul de Interne britanic a dezvoltat apoi un mecanism legal pentru a facilita obținerea unui permis de ședere pentru miliardarii care sunt dispuși să investească în economia britanică - așa-numitele „vize de aur”. 

În timpul mandatului lui Blair și Brown, oligarhii ruși, precum Roman Abramovici, au putut să cumpere proprietăți imobiliare din Londra, cluburi de fotbal și magazine și așa mai departe.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel