Fondul suveran al Norvegiei, pierderi de 74 de miliarde de dolari. "Primul trimestru a fost caracterizat de turbulenţe geopolitice”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a pierdut peste 74 de miliarde de dolari în primul trimestru

Fondul suveran este gestionat de Banca Norvegiei şi deţine acţiuni la aproximativ 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Fondul este cel mai mare instrument financiar de acest tip din lume, cu active totale de peste 1.300 miliarde de dolari.

Norvegienii au raportat miercuri pierderi de 653 miliarde de coroane (74,3 miliarde de dolari) pentru primul trimestru, după ce războiul din Ucraina şi alte evenimente globale au afectat acţiunile şi obligaţiunile, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În perioada ianuarie-martie 2022, randamentul general al investiţiilor fondului a fost unul negativ de 4,9%. Investiţiile în acţiuni au avut un randament de negativ 5,2%, portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix a avut pierderi de 4,8% în timp ce investiţiile în imobiliare au avut un randament pozitiv de 4,1%, dar acestea au reprezentat mai puţin de 3% din investiţiile sale.

"Primul trimestru a fost caracterizat de turbulenţe geopolitice, care au afectat şi pieţele. Randamentele au fost negative atât pentru acţiuni cât şi pentru instrumentele cu venit fix dar pozitive pentru imobiliare", a declarat directorul general adjunct de la Norges Bank Investment Management, Trond Grande.

Cauzele scăderii



Pe lângă invadarea Ucrainei de către Rusia, pieţele mondiale au fost afectate în primul trimestru de creşterea cazurilor de infecţie cu COVID-19 precum şi de explozia inflaţiei care a redus valoarea obligaţiunilor guvernamentale.

La data de 27 februarie, Norvegia a decis să scoată toate activele ruseşti din fondul său suveran, ca răspuns la invadarea Ucrainei, dar a întâmpinat probleme cu implementarea deciziei după ce Rusia a interzis străinilor să îşi vândă participaţiile la companiile ruseşti.

În total, la finele lunii martie 2022, 70,9% din activele fondului erau investite în acţiuni, 26,3% în instrumente cu venit fix, 2,7% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine echivalentul a 240.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil din Norvegia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel