Florența propune interzicerea închirierilor Airbnb pentru a rezolva problema turismului excesiv care exasperează locuitorii

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 10 sep 2023, 11:52 | Categorie: Știri
Florența propune interzicerea închirierilor Airbnb pentru a rezolva problema turismului excesiv care exasperează locuitorii/Freepik
Florența propune interzicerea închirierilor Airbnb pentru a rezolva problema turismului excesiv care exasperează locuitorii/Freepik

În orașele turistice din Europa, rezidenții se confruntă cu dificultăți tot mai mari în găsirea unei locuințe de închiriat din cauza creșterii turismului excesiv și a închirierilor pe termen scurt în regim hotelier. Florența, una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, a luat măsuri pentru a aborda această problemă. Autoritățile locale au anunțat intenția de a interzice închirierile pe termen scurt, cum ar fi cele disponibile pe platforma Airbnb, conform informațiilor furnizate de CNN.

Noua legislație, care va fi votată miercurea viitoare și care se așteaptă să rămână în vigoare până în noiembrie, va interzice ca proprietățile din centrul istoric al orașului să poată fi închiriate pe termen scurt.

Primarul Florenței, Dario Nardella, a declarat pentru CNN că legislația abordează "o situație urgentă pentru o dereglementare totală". "Suntem martorii unei creșteri a turismului din ce în ce mai pronunțată, care s-a accentuat odată cu pandemia”, a mai spus el.

Conform datelor furnizate de primărie, 75% dintre închirierile pe termen scurt din Florența se concentrează în doar 5% din întreaga suprafață a orașului, în special în centrul istoric, care este și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Legislația propusă are ca obiectiv principal abordarea acestei concentrații de 5%.

Dacă va fi aprobată, această reglementare va interzice închirierile pe termen scurt în centrul orașului. În plus, pentru a încuraja închirierile pe termen lung, proprietarii care decid să transforme un imobil destinat Airbnb într-unul pentru închiriere pe termen lung nu vor mai plăti impozite pe proprietate pentru acel spațiu timp de trei ani. Această lege nu va avea efect retroactiv, astfel că cei care au deja contracte de închiriere pe termen scurt vor putea să le mențină.

În urma anunțului măsurii, au fost depuse aproximativ 4.000 de noi solicitări de închiriere pe termen scurt, conform informațiilor locale. Unele dintre aceste proprietăți funcționau deja ilegal, în timp ce alți proprietari au depus cereri la primărie pentru a-și închiria proprietățile prin Airbnb în viitor.

Nardella a mai spus că autoritățile iau măsuri pentru a proteja patrimoniul Florenței. "Punem o interdicție simplă în zona UNESCO pentru a ne îndeplini responsabilitățile de a proteja identitatea culturală și materială a centrul istoric și pentru a atenua efectul creșterii chiriilor în întregul oraș – care sunt direct legate de creșterea închirierilor turistice pe termen scurt", a mai explicat primarul.

Chiar dacă autoritățile locale au solicitat Executivului de la Roma să se ocupe de această situație, Nardella susține că au fost ignorați și de aceea "și-au suflecat mânecile, pentru că de prea mult timp cerem o reglementare care nu se produce".Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience