Finlanda: ”Aderare la NATO a pornit în principal de la amenințările nucleare ale Rusiei”

Autorul articolului: Elena Didilă | Dată: 04 dec 2022, 11:25 | Categorie: Știri
Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto. Sursa Agerpres
Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto. Sursa Agerpres

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că intenția Finlandei de a adera la NATO este cauzată de amenințările nucleare ale Rusiei.

Invazia Ucrainei de către Rusia a ridicat nivelurile de alertă de securitate în Europa, retorica nucleară a Moscovei fiind un factor cheie în împingerea Finlandei să solicite aderarea la NATO. Acest lucru a declarat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, într-un interviu acordat agenției de presă Kyodo News.

Invazia Rusiei a însemnat că „realitățile securității în Europa s-au schimbat”, a spus Haavisto într-un interviu în marja întâlnirii miniștrilor de externe ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). a avut loc la Lodz, Polonia.

”Încercarea de aderare la NATO a pornit în principal de la amenințările nucleare ale Rusiei”, a explicat Haavisto.

Potrivit ministrului, Finlanda a trebuit să se gândească ”cum să reacționeze” și „de unde să obțină sprijin” în cazul unei amenințări din partea armelor nucleare și chimice, în urma declanșării conflictului din Ucraina, dictat de agresiunea rusă, scrie Agenzia Nova.

BBC: Atrocitățile Rusiei au apropiat țările NATO mai mult decât niciodată

BBC a publicat un editorial referitor la unitatea țărilor NATO, în fața atrocităților comise de Rusia în Ucraina.

„Dacă m-ai fi întrebat în februarie, sau chiar acum șase luni, nu aș fi putut prezice unitatea pe care o avem acum în rândurile noastre”, a declarat un oficial american pentru BBC, la Bruxelles, notează BBC.

Deci, care este lipiciul care îi ține împreună pe aliații occidentali?

Gândiți-vă doar la nenumăratele titluri de presă pe care le-am citit cu toții care prezic fragmentarea sprijinului occidental.

„Oboseala Ucrainei” a fost anunțată în această vară, la cinci luni de la începutul războiului.

Apoi, criza costului vieții și prețurile dureros de mari ale energiei legate de invazia Rusiei au fost orientate pentru a reduce sprijinul liderilor occidentali pentru Kiev.

Având în vedere că Rusia deține cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume, s-a presupus că unele țări ar prefera să se îndepărteze de Ucraina de teama unei acțiuni drastice din partea Moscovei.

Dar nu a fost cazul.

„Hotărârea puternică de a fi alături de Ucraina, pe care o vedem acum, a fost produsă de atrocitățile din partea Rusiei – care vizează civilii și infrastructura civilă”, a spus oficial NATO, sub condiția anonimatului, pentru BBC. 

„O rutină zilnică de crime de război, acele imagini care ne lovesc ecranele zi de zi. Asta ne face imposibil să-i întoarcem spatele Ucrainei”.

Rusia a negat în repetate rânduri săvârșirea crimelor de război.

Oficialii occidentali spun că tacticile Kremlinului au eșuat grav.

„[Moscova] a încercat să șantajeze sau să manipuleze națiunile care susțin Ucraina cu un mesaj „vă putem face și pe voi să suferiți”.

"Dar este invers invers. Așa cum Rusia nu a reușit să slăbească hotărârea ucrainenei cu crimele de război zilnice pe care le impune țării."

Învinuirea de către Vladimir Putin a expansiunii NATO spre est pentru actualul conflict s-a transformat, de asemenea, într-un scop propriu.

Suedia și Finlanda vecină a Rusiei au optat pentru aderare la alianță, după ce decenii au preferat nealinierea, ca rezultat direct al acțiunilor Kremlinului... Citește mai mult AICI.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite