Filmele patriotice doboară toate recordurile în China: "Bătălia de la lacul Changjin", încasări de 880 de milioane de dolari

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle

"Bătălia de la lacul Changjin", un film chinezesc despre războiul din Coreea (1950-1953), a doborât toate recordurile de încasări în ţara sa de origine şi a condus la arestarea unui jurnalist critic.

Filmele patriotice, în topul preferințelor

Filmul, lansat cu ocazia Zilei Naţionale, pe 1 octombrie, a detronat "Wolf Warrior 2", o altă peliculă patriotică, care datează din 2017, generând încasări de 781 milioane de euro, a anunţat miercuri platforma de vânzări de bilete Maoyan.

Lungmetrajul are ca subiect un episod al războiului din Coreea, când trupele chineze i-au împins pe adversarii americani pe un câmp de luptă din Coreea de Nord, la temperaturi glaciale.

Deşi războiul a fost declanşat de liderul nord-coreean Kim Ir Sen, el este cunoscut în China sub numele de "Războiul de rezistenţă la agresiunea americană şi de ajutor pentru Coreea".

Trupele chineze au intervenit în conflict în momentul în care Coreea de Nord era în pragul înfrângerii în faţa trupelor ONU conduse de SUA.

În momentul în care relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt din nou tensionate, regimul preşedintelui chinez Xi Jinping încurajează operele patriotice.

O lege adoptată în 2018 prevede, de asemenea, pedepse cu închisoarea împotriva celor care aduc ofense eroilor revoluţionari.

Astfel, un fost jurnalist chinez a fost arestat la câteva zile după lansarea filmului după ce a pus întrebări pe reţelele de socializare cu privire la justificarea intervenţiei chineze în Coreea, care a făcut 200.000 de morţi conform bilanţului oficial al Beijingului, o cifră mult mai mare potrivit americanilor.

"După mai bine de jumătate de secol, chinezii nu au început încă să se gândească la justificarea războiului", a scris Luo Changping, fost redactor-şef al revistei Caijing, care a devenit celebru denunţând cazuri de corupţie.

Mesajul său a fost cenzurat imediat pe contul său de pe reţeaua de socializare Weibo, urmărit de peste 2 milioane de internauţi.

El a fost arestat pentru "ofense aduse reputaţiei şi onoarei eroilor şi martirilor", a anunţat poliţia din provincia Hainan.

Luo Changping, în vârstă de 40 de ani, riscă trei ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel