FIFA deschide proceduri disciplinare împotriva Serbiei după ce jucătorii reprezentativei de fotbal au agățat la vestiare harta Kosovo în culorile naționalei lor/ FOTO

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Facebook Fifa World Cup
Facebook Fifa World Cup

FIFA a deschis proceduri disciplinare împotriva asociației de fotbal a Serbiei, după ce naționala de fotbal a atârnat un drapel controversat înfățișând harta Kosovo în vestiar, înainte de înfrângerea în Cupa Mondială în fața Braziliei.

 

FIFA a deschis proceduri disciplinare împotriva asociației de fotbal a Serbiei, după ce echipa sa a atârnat un drapel controversat înfățișând Kosovo în vestiar înainte de înfrângerea în Cupa Mondială în fața Braziliei, scrie BBC.

Steagul arăta un contur al Kosovo, umplut cu steagul Serbiei, peste care erau scrise cuvintele „nicio predare”.

Tensiunile sunt mari între etnicii sârbi și guvernul condus de albanezi din Kosovo, pe fondul temerilor că violența ar putea izbucni din nou, la 23 de ani după război.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Serbia - un aliat al Rusiei - nu o recunoaște ca țară independentă.

Vineri, Federația de Fotbal din Kosovo (FFK) a depus o plângere la FIFA, organismul mondial de conducere al fotbalului, cu privire la „retorica șovină” a Serbiei.

Într-un comunicat, se spunea: „Astfel de acte de șovinism nu au loc într-un eveniment sportiv și cu atât mai puțin în interiorul facilităților în care are loc cel mai mare eveniment al fotbalului mondial, deci FFK, ca membru egal cu toți ceilalți membri ai FIFA, solicită acestei instituții să ia măsuri de sancționare împotriva acțiunilor care incită la ură între popoare și sunt împotriva valorilor umane.

Este inacceptabil ca acest act să treacă în tăcere, prin urmare, solicităm cu tărie FIFA să-și pună în aplicare cu strictețe regulile și să pedepsească federația de fotbal din Serbia pentru această acțiune agresivă și împotriva valorilor pe care fotbalul le transmite”.

Ministrul sportului din Kosovo, Hajrulla Ceku, a declarat că se așteaptă „acțiuni concrete” de la FIFA împotriva „mesajelor de ură, xenofobe” ale Serbiei.

 

Brazilia a debutat cu dreptul la turneul din Qatar, 2-0 cu Serbia

Selecţionata Braziliei a învins echipa Serbiei cu scorul de 2-0 (0-0), joi seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în primul său meci din Grupa G a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

După o primă repriză mai slabă, Selecao a făcut spectacol în partea secundă, câştigând prin dubla lui Richarlison (62, 73).

Cvintupla campioană mondială (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), marea favorită la câştigarea trofeului, a încheiat meciul cu un raport de 24-4 şuturi la poartă şi 10-0 la şuturi pe poartă, având şi două bare (nu se contabilizează ca şut pe poartă).

Brazilia a controlat jocul încă din startul partidei, însă Serbia s-a apărat exact, masiva echipă pregătită de Dragan Stojkovic rezistând cu brio atacurilor adverse.

A fost nevoie de un corner executat cu efect de Neymar (13) pentru a consemna prima ocazie, însă bravul portar Vanja Milinkovic-Savic a fost atent şi a respins. Casemiro a apoi tras de la 25 metri (21), dar Vanja Milinkovic-Savic a reţinut. Fratele mai celebrului Sergej l-a blocat salvator pe Vinicius (27) şi a reţinut şi şutul slab al lui Raphinha (35). Vinicius a fost periculos şi în min. 41, când a fost blocat in extremis de Milenkovic, după o eroare a fundaşului sârb.

Echipa auriverde a fost aproape de deschiderea scorului în primul minut al reprizei secunde (46), după o gafă a lui Pavlovic, dar Raphinha a tras în Vanja Milinkovic-Savic.

Ocaziile la poarta Serbiei au fost din ce în ce mai mare, pregătind parcă deschiderea scorului. Neymar a reluat de la 11 metri pe lângă poartă la centrarea lui Vinicius (55), după care Alex Sandro (60) a şutat de la 30 metri în bară.

În min. 62, Richarlison a reluat mingea în plasă, după ce Vanja Milinkovic-Savic a respins şutul lui Vinicius.

Serbia a încercat să dea o replică rapidă şi a avut o semiocazie când Sergej Milinkovic-Savic (70) a trimis cu capul, dar Marquinhos a respins din faţa porţii.

Cel mai spectaculos gol de până acum al Cupei Mondiale din Qatar a fost marcat în min. 73, când Vinicius a pasat în centrul careului, iar Richarlison a preluat şi a înscris din foarfecă.

Ofensiva selecţionatei Canarinha a continuat, iar Casemiro a şutat în bara transversală (81) din afara careului, Vanja Milinkovic-Savic a respins şuturile lui Rodrygo (82) şi Fred (83), iar Rodrygo (87) a şutat peste poartă de la 16 metri.

Serbia nu a depăşit până acum faza grupelor la Cupa Mondială după ce s-a despărţit de Muntenegru, în 2006.

Cele două echipe s-au întâlnit în grupă şi la Cupa Mondială din 2018, când Brazilia s-a impus tot cu 2-0, prin golurile marcate de Paulinho şi Thiago Silva.

În celălalt meci din grupă, Elveţia a învins Camerunul cu 1-0.

Etapa următoare programează meciurile Camerun - Serbia (Al Janoub Stadium - Al Wakrah, 12:00) şi Brazilia - Elveţia (Stadium 974 - Doha, 18:00), luni 28 noiembrie, notează Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel