Fibroza pulmonară, boala fără leac care l-a ucis pe prof. Mencinicopschi

Irina Constantin |
Data publicării:
| Categorie: Social
foto captură video/ Gheorghe Mencinicopschi
foto captură video/ Gheorghe Mencinicopschi

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit miercuri, 19 octombrie 2022, la vârsta de 73 de ani, în urma unei lungi lupte cu boala. Se pare că fusese diagnosticat cu fibroză pulmonară, o boală la fel de mortală precum cancerul. 

Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim, spunea, în luna septembrie, pentru DCNews și DCMedical, despre fibroza pulmonară că ”este o afecțiune foarte complexă, iar, pentru a asigura un diagnostic și un tratament corect, trebuie să avem o colaborare între diverse specializări medicale. Medicii specialiști trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect și a stabili un tratament personalizat pentru pacient. Acest tip de abordare nu este încă implementată în toată Uniunea Europeană, inclusiv România. Vedem, în România, o nevoie de a optimiza colaborarea dintre diverși medici specialiști printr-o abordare multidisciplinară, ca să ne asigurăm că pacienții primesc tratamentul la timp. În cazul bolii pulmonare interstițiale, este vital pentru pacient să aibă un tratament corect la timpul potrivit.

O problemă majoră observată în România este diagnosticul târziu. Pacienții se prezintă târziu la medicul pneumolog, dar și medicii întârzie diagnosticul, ceea ce întârzie și tratamentul, iar asta nu este bine pentru genul ăsta de pacient, pentru că trebuie să înceapă tratamentul cât se poate de repede. 

”Opțiunile de tratament disponibile în prezent nu pot vindeca pacientul” 

În principal, este vorba despre medicii pneumologi și radiologi, dar pentru noua indicație de tratament care include fibroza pulmonară, avem nevoie și de reumatologi, care sunt un grup țintă, uneori și de interniști. Depinde de secțiile din fiecare spital în parte, dar trebuie să abordăm problema multidisciplinar. Totuși, grupurile țintă rămân pneumologii, reumatologii și radiologii. 

În astfel de situații trebuie să ne imaginăm cum ar fi dacă boala ar afecta un membru de familie, deoarece aceste boli sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Imaginați-vă că o persoană dragă are această boală. Cel mai important lucru este ca persoana să aibă un diagnostic cât mai timpuriu și să înceapă tratamentul la timp. Așa cum ziceam mai devreme, opțiunile de tratament disponibile în prezent reduc simptomele și riscul, dar nu pot vindeca pacientul. Asta înseamnă că este vital să începem tratamentul cât mai devreme. Fiecare lună contează. Dacă mama mea ar avea această boală, aș face orice ca ea să primească diagnosticul și să înceapă tratamentul cât mai din timp. Un tratament început târziu are beneficii mult mai reduse. 

Fibroza pulmonară afectează pacientul atât la nivel emoțional, cât și fizic. Pacientul are nevoie de un spectru larg de servicii medicale și de o abordare multidisciplinară care aduce împreună medici din diverse specializări, așa cum vorbeam anterior. De aceea, planul este să ne asigurăm că pacientul primește un diagnostic corect și tratamentul adecvat cât mai devreme posibil. Viziunea noastră este ca, în viitor, tratamentul să și vindece pacientul, nu doar să reducă simptomele și riscurile, să punem capăt acestei boli devastatoare.

Cred că este important să atragem atenția că fibroza pulmonară este încă o boală foarte puțin cunoscută. Toți am auzit de cancer, de cancer de plămâni, dar fibroza pulmonară este mai puțin cunoscută decât cancerul, deși este la fel de mortală. Așa cum spuneam mai devreme, din nefericire, nu avem un leac pentru această afecțiune, de aceea este important ca pacientul să primească un diagnostic cât mai devreme și să înceapă tratamentul cât mai din timp. Imediat ce primesc diagnosticul, ei trebuie să înceapă tratamentul, altfel boala va progresa și calitatea vieții va scădea”. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel