Festivalul Burning Man: O persoană a murit, iar alte zeci de mii sunt blocate

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Festivalul Burning Man: O persoană a murit, iar alte zeci de mii sunt blocate
Festivalul Burning Man: O persoană a murit, iar alte zeci de mii sunt blocate

Zeci de mii de spectatori care au participat la Festivalul Burning Man, unde o persoană a murit, erau în continuare blocaţi duminică în zona în care se desfăşoară acest eveniment anual, organizat într-un deşert din statul american Nevada, care a devenit un câmp acoperit cu noroi în urma unor precipitaţii abundente, informează AFP.

Poliţia din statul Nevada a anunţat sâmbătă seară că anchetează un deces "survenit în timpul acestui episod de ploi puternice", însă nu a furnizat mai multe detalii despre circumstanţele în care s-a produs decesul.

Burning Man este un eveniment anual greu de definit, situându-se la graniţa dintre celebrarea contra-culturii şi refugiu spiritual, înfiinţat în 1986 la San Francisco. După anii 1990, festivalul se desfăşoară în deşertul Black Rock, o zonă protejată din nord-vestul Nevadei, pe care organizatorii s-au angajat să o conserve.

Potrivit mai multor înregistrări video difuzate pe reţelele de socializare, perimetrul în care are loc festivalul, "Playa", un teren imens în aer liber, pare să fi devenit impracticabil.

"Puţin peste 70.000 de persoane" erau încă blocate la faţa locului duminică dimineaţă, a declarat şeriful din comitatul local, Nathan Carmichael, pentru postul CNN.

Accesul spre Black Rock City, numele oraşului temporar în care are loc evenimentul, amenajat la câteva zeci de kilometri distanţă de cele mai apropiate localităţi, a fost închis vineri din cauza intemperiilor.

Unii dintre spectatori, speriaţi de această situaţie, au încercat să părăsească zona mergând pe jos, acoperindu-şi încălţămintea cu pungi din plastic pentru a ajunge pe singurul drum rămas practicabil şi aflat la o distanţă de circa opt kilometri.

"A fost un drum de aproape 10 kilometri incredibil de greu, făcut la miezul nopţii prin noroi adânc şi alunecos, dar am reuşit să ajung acasă teafăr şi nevătămat", a dezvăluit Neal Katyal, un avocat care a participat la festival, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

"Ca nisipurile mişcătoare"

"Era extrem de alunecos şi noroiul e precum cimentul, se agaţă de cizmele voastre" şi poate "să acţioneze ca nisipurile mişcătoare", a prevenit el, îndemnându-i pe ceilalţi spectatori să nu încerce o astfel de traversare decât în grup şi doar dacă au o bună condiţie fizică.

Alţii au încercat în zadar să plece cu maşinile, iar un vehicul de tip SUV a rămas blocat în noroi până la nivelul părţii inferioare a caroseriei, potrivit uneia dintre rarele înregistrări video disponibile de la faţa locului, întrucât accesul la internet este limitat în acea zonă.

O olandeză de 40 de ani, Pascale Brand, a decis, după ce a "plâns mult", să plece "indiferent de ceea ce s-ar putea întâmpla".

"M-am speriat de ceea ce se petrece, atât de mulţi oameni au rămas fără apă, alimente, hârtie igienică, am simţit că trebuia să plec de aici", a declarat ea pentru AFP.

Turista olandeză s-a urcat în maşina unui vecin, alături de care a reuşit să părăsească zona în pofida stratului gros de noroi.

Potrivit unui oficial de la Casa Albă, preşedintele Joe Biden a fost informat despre această situaţie. "Participanţii la eveniment trebuie să asculte de autorităţile naţionale şi locale, precum şi de organizatorii evenimentului", a recomandat acel oficial.

Autorităţile locale le-au cerut spectatorilor "să rămână la faţa locului până când terenul redevine suficient de solid şi de sigur" pentru a permite deplasările.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel