Feribotul electric își face debutul la Stockholm

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Suedezii merg în direcția bună privind emisiile de CO2
Suedezii merg în direcția bună privind emisiile de CO2

Stockholm este pe cale să experimenteze noi feriboturi electrice pentru pasageri, care ar putea face naveta pe căile navigabile la fel de rapidă și mai ecologică decât cea cu mașina.

 În prezent, potrivit companiei suedeze care îl produce, Candela P-12 este cea mai rapidă navă electrică de pasageri din lume și va începe să deservească o rută de pasageri între centrul Stockholmului și insula suburbană Ekerö în 2023. În anul următor vor începe testele pe un alt feribot electric, Beluga 24 de la Green City Ferries.

Într-un oraș în care 900.000 de pasageri călătoresc zilnic cu feribotul, Stockholm ar putea deveni în curând lider mondial în domeniul transportului public cu vaporul electric și ar putea deschide o nișă binevenită pentru o nouă formă durabilă de transport urban, notează Bloomberg. Alimentat cu baterii, vasul oferă o reducere de 95% a consumului de energie pe cap de locuitor, în comparație cu actualele nave cu motoare diesel utilizate pe aceeași rută.

Este încă la început. Datorită poziției Stockholmului pe un fiord aflat între un lac interior și un arhipelag maritim, căile sale navigabile sunt intens folosite, iar pe ruta inițială a orașului va circula doar un singur Candela P-12 cu o capacitate de 30 de pasageri. Cu toate acestea, tehnologia face ca acest proces să fie promițător. 

”Părintele punkului”, premiat de regele Suediei. Iggy Pop, "un artist întru totul unic”

Cu o viteză maximă de 60 km/h, motorul bărcii electrice poate parcurge o distanță de peste 80 de kilometri cu o singură încărcare și este nevoie de o oră pentru a reîncărca bateria de la gol - limite ușor de gestionat pentru serviciile de navetă urbană.

Producătorii săi spun că feribotul este, de asemenea, mai puțin intruziv decât modelele existente în serviciu. Ridicat în timpul călătoriilor pe trei aripi din fibră de carbon, motorul este mai silențios pentru că se află sub apă, iar corpul navei produce mai puțin valuri, ceea ce o scutește de limitele de viteză impuse ambarcațiunilor mai convenționale.

Piața pentru astfel de servicii nu se limitează, bineînțeles, la Stockholm. Numai în Europa, feriboturile sunt deja populare și utilizate pe scară largă în capitalele nordice și în Amsterdam, Veneția, Hamburg și, într-o măsură mai mică, în orașele riverane, cum ar fi Londra. Deși feriboturile urbane au cunoscut un mic boom în ultimii ani, este puțin probabil ca bărcile electrice să rivalizeze serios cu trenurile sau autobuzele ca opțiuni de transport urban de masă.

Dar, într-o lume care se străduiește tot mai mult să reducă emisiile, acestea ar putea reprezenta un instrument suplimentar util pentru a face transportul mai curat și pentru a reduce presiunea asupra altor servicii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel