Femeile din Ucraina cu studii medicale, înrolate în armată

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu | Dată: 08 sep 2023, 16:47 | Categorie: Știri
Femeile din Ucraina cu studii medicale, înrolate în armată: Freepik
Femeile din Ucraina cu studii medicale, înrolate în armată: Freepik

Femeile din Ucraina care au calificări medicale trebuie să își înregistreze prezența la birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie.

„Toate femeile cu studii medicale, fie că sunt medici, asistenţi medicali, dentişti, moaşe, farmacişti, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, vor trebui să se înregistreze pentru serviciul militar începând cu 1 octombrie”, au anunţat Forţele Armate ale Ucrainei, un decret în acest sens fiind emis de Ministerul ucrainean al Apărării.

Eligibilitatea va fi determinată „de diplomă şi de locul de muncă efectiv”, a precizat armata.

„Astfel de femei îndeplinesc serviciul militar pe picior de egalitate cu bărbaţii. Legislaţia nu face distincţie între femeile şi bărbaţii înrolaţi în armată”, subliniază forţele armate. Aceasta înseamnă că aceste femei, la fel ca bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, vor trebui să rămână în Ucraina, deoarece „pot fi chemate în serviciul militar”, potrivit forţelor armate.

„Dacă ele (femeile) sunt înscrise în registru, atunci dobândesc statutul de recruţi, iar recruţii pleacă în străinătate în conformitate cu ordinea stabilită pentru ei. Adică, dacă există documente separate care dau dreptul la o plecare temporară – atunci da, ele vor putea pleca. Dacă nu, atunci ele, la fel ca şi bărbaţii, vor fi limitate în dreptul lor de a pleca”, a precizat Fedir Venislavski, membru al Parlamentului ucrainean care face parte din Comisia pentru Securitate Naţională, într-un interviu acordat joi postului de ştiri ucrainean RBC.

Femeile însărcinate, studenţii actuali sau femeile cu anumite afecţiuni medicale vor fi scutite de serviciu, arată libertatea.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience