Febra aurului alb: O nouă sursă de litiu va fi disponibilă în Franța

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Sursă foto: Unsplash (Newpowa)
Sursă foto: Unsplash (Newpowa)

Litiul ar putea deveni o resursă disponibilă pe teritoriul Franței, susținând producția de vehicule electrice. 

Gigantul de pe piața mineralelor, Imerys, cu sediul central la Paris  intenționează să dezvolte un proiect de extracție a litiului care se speră să contribuie la satisfacerea cererii și la asigurarea ofertei pentru piața emergentă a vehiculelor electrice din Europa. Într-o declarație de luni, Imerys a declarat că Proiectul său Emili va fi amplasat într-un loc din centrul Franței, compania estimând că va deține 34.000 de tone metrice de producție de hidroxid de litiu în fiecare an începând cu 2028.

Potrivit companiei, acest nivel de producție ar fi suficient pentru a „echipa aproximativ 700.000 de vehicule electrice pe an”.

Pe lângă utilizarea sa în telefoane mobile, computere, tablete și o serie de alte gadget-uri sinonime cu viața modernă, litiul - pe care unii l-au numit „aur alb” - elementul este crucial pentru bateriile care alimentează vehiculele electrice. Proiectul planificat de Imerys prinde contur într-un moment în care economiile majore precum UE caută să crească numărul de vehicule electrice pe drumurile lor.

Spațiul de extragere a fost studiat și aprobat. UE ar putea deveni independetă de alte piețe 

UE intenționează să oprească vânzarea de noi mașini și camionete diesel și pe benzină din 2035. Regatul Unit, care a părăsit UE la 31 ianuarie 2020, urmărește obiective similare, notează CNBC. Odată cu creșterea cererii de litiu, Uniunea Europeană – din care Franța este membră – încearcă să-și consolideze propriile surse de aprovizionare și să reducă dependența de alte piețe. Într-o traducere a discursului său privind starea Uniunii de luna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „litiul și mineralele rare vor fi în curând mai importante decât petrolul și gazul”.

Pe lângă abordarea securității aprovizionării, von der Leyen a subliniat și importanța procesării.

„Astăzi, China controlează industria globală de prelucrare”, a spus ea. „Aproape 90% … din pământurile rare și 60% din litiu sunt procesate în China. Așa că vom identifica proiecte strategice de-a lungul lanțului de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la procesare la reciclare”, a adăugat ea. „Și vom construi rezerve strategice acolo unde oferta este în pericol”.

Înapoi în Franța, Imerys a declarat că finalizează ceea ce a descris drept un „studiu tehnic de acoperire” pentru a „explora diverse opțiuni operaționale și a rafina aspectele geologice și industriale legate de metoda de extracție și procesare a litiului”.

Amplasamentul selectat pentru proiect a fost folosit, încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru a produce un tip de lut numit caolin pentru utilizare în industria ceramicii. Cheltuielile de capital pentru construcție ale proiectului de litiu propus sunt estimate la aproximativ 1 miliard de euro, a adăugat Imerys.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel