Fără eforturi inutile. Papa Francisc a urcat la bordul unui avion cu liftul

Delia Gheață |
Data publicării:
| Categorie: Social
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, spitalizat din cauza unei infecţii respiratorii
Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, spitalizat din cauza unei infecţii respiratorii

Papa Francisc a fost nevoit să folosească un ascensor pentru a se îmbarca într-o aeronavă care l-a dus sâmbătă în Malta, măsura fiind luată pentru "evitarea efortului inutil", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, informează Reuters.

A fost prima dată în cele 36 de călătorii efectuate de papa Francisc în străinătate în care suveranul pontif nu a urcat singur treptele avionului.

În vârstă de 85 de ani, papa, care efectuează o vizită de două zile în Malta, cel mai mic stat din Uniunea Europeană, suferă de sciatică, o afecţiune care îi provoacă dureri la nivelul membrelor inferioare.

Papa Francisc a fost nevoit să anuleze o călătorie la Florenţa în februarie şi nu a participat la slujbele din Miercurea Cenuşii din acest an din cauza unei crize acute de durere la genunchi.

Suveranul pontif a fost internat timp de 11 zile, în iulie, pentru o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei secţiuni din colon.

După o perioadă de odihnă, papa a făcut o călătorie obositoare în Ungaria şi Slovacia, în septembrie. De atunci, papa a avut o stare de sănătate bună, dar s-a plâns ocazional de dureri la picior şi la genunchi, notează Reuters. 

Citește și Se cere mandat de arestare pe numele lui Putin. Cine a făcut o astfel de solicitare

Întrebat de un reporter care îl însoţea la bordul aeronavei Vaticanului dacă are în vedere să răspundă invitaţiei autorităţilor civile şi religioase ucrainene, Francisc a răspuns, fără alte detalii: "Da, este luată în considerare".

În timpul călătoriei sale apostolice în Malta, papa Francisc a declarat: "Credeam că invaziile din alte ţări, luptele de stradă brutale şi ameninţările nucleare erau amintiri întunecate ale unui trecut îndepărtat. Dar vântul îngheţat al războiului, care aduce numai moarte, distrugere şi ură, a măturat vieţile multora", din nou.

În discursul său rostit în prezenţa oficialilor maltezi după sosirea în capitala celui mai mic stat din Uniunea Europeană, papa Francisc a subliniat că "din estul Europei, din estul unde răsare prima dată lumina, a venit întunericul războiului".

În timp ce, "câţiva oameni puternici, din păcate blocaţi în pretenţiile anacronice ale intereselor naţionaliste, provoacă şi instigă conflictul, oamenii obişnuiţi simt nevoia de a construi un viitor care fie va fi împărtăşit, fie nu va exista", a spus suveranul pontif.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel