Fără „atenții” pentru profesori. Elevii nu mai pot fi exmatriculați - noile reglementări impuse din toamnă

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Aprobat deja de câteva zile de Ministerul Educației și publicat miercuri în Monitorul Oficial al României, Regulamentul privind organizarea și funcționarea școlilor se schimbă de la 1 septembrie 2022. Sunt cel puțin 10 modificări, iar printre ele se numără și faptul că elevii nu vor mai putea fi exmatriculați.

Modificările vizează atât elevii, cât și profesorii și părinții. De exemplu, de la 1 septembrie 2022, niciun elev nu va mai putea fi exmatriculat și asta pentru că dreptul la educație este prevăzut în Constituția României. „(…) Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, a transmis Ministerul Educației. Învățământul liceal, până în clasa a XII-a/a XIII-a, este învățământ obligatoriu din 2020.

Iată care sunt principalele modificări în ROFUIP, potrivit EduPedu, ce vor intra în vigoare din toamnă:

- Elevii nu mai pot fi exmatriculați;

- Mediile se calculează diferit după eliminarea obligativității tezelor;

- Părinții nu mai pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor;

- Alte modificări legate de transferul elevilor;

- Elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat;

- În fiecare școală din România va fi înființată o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera profesional

Asta înseamnă că nu mai este permisă colectarea de bani pentru cumpărarea de cadouri destinate profesorilor, de pildă. „Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministrului Educației.

O singură medie anuală pe disciplină

Edupedu.ro a scris în luna mai că elevii vor avea câte o singură medie anuală pe disciplină ce va fi calculată astfel: cel puțin trei note peste numărul de ore pe săptămână. Începând anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru. Însă, cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru. După eliminarea obligativității tezei, media va fi încheiată anual, iar elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, iar media se va încheia anual. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel