Explozia care a urează de peste trei ani. Descoperire senzațională

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri

Astronomii au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai mare explozie detectată vreodată.

Explozia este de peste 10 ori mai strălucitoare decât orice altă explozie de stea înregistrată - cunoscută sub numele de supernovă.

Până în prezent, a durat mai mult de trei ani, mult mai mult decât majoritatea supernovelor care, de obicei, sunt vizibil strălucitoare doar câteva luni.

Una dintre teorii este că explozia a fost cauzată de înghițirea unui nor imens de gaz de către o gaură neagră.

O străfulgerare pe cer a fost detectată și înregistrată automat pentru prima dată în 2020 de către Zwicky Transient Facility din California. Dar abia un an mai târziu a fost detectat de astronomii care au analizat datele.

Aceștia au numit evenimentul AT2021lwx. La momentul respectiv, ei au crezut că nu este remarcabil, deoarece nu exista nicio indicație cu privire la distanța la care se afla și, prin urmare, nu a fost posibilă calcularea luminozității sale.

Anul trecut, o echipă condusă de Dr. Philip Wiseman de la Universitatea din Southampton a analizat lumina provenită de la acest eveniment, ceea ce le-a permis să calculeze distanța la care se afla - 8 miliarde de ani lumină. Dr. Wiseman a descris momentul în care au calculat luminozitatea fenomenului.

Echipa a fost complet nedumerită de ceea ce ar fi putut cauza ceva atât de luminos. Potrivit doctorului Wiseman, nu exista nimic în literatura științifică care să explice ceva atât de luminos și care să dureze atât de mult timp.

"Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de peste doi ani a fost imediat foarte neobișnuit".

Teoria sa este că explozia este rezultatul unui nor imens de gaz, posibil de mii de ori mai mare decât Soarele nostru, înghițit de o gaură neagră supermasivă.

Acest lucru ar trimite unde de șoc în tot spațiul și ar lăsa rămășițe supraîncălzite ale norului în jurul găurii negre, ca o gogoașă inelară uriașă.

Se crede că toate galaxiile au în centrul lor găuri negre gigantice. Dr. Wiseman crede că astfel de explozii puternice ar putea juca un rol important în ceea ce el descrie ca fiind "sculptarea" centrului galaxiilor.

"S-ar putea ca aceste evenimente, deși extrem de rare, să fie atât de energice încât să fie procese cheie pentru modul în care centrul galaxiilor se schimbă în timp".

În opinia doctorului Robert Massey, care este director executiv adjunct al Societății Regale de Astronomie, acum se caută alte explozii uriașe ca aceasta.

"Nu am mai văzut așa ceva până acum și cu siguranță nu la această scară", a declarat acesta pentru BBC News.

"Aș fi uimit dacă acesta ar fi singurul obiect de acest fel din Univers".

Dr. Wiseman speră să detecteze mai multe evenimente de acest gen cu ajutorul noilor sisteme de telescoape care vor fi puse în funcțiune în următorii ani.

Echipa își propune acum să colecteze mai multe date despre explozie - observând obiectul în diferite lungimi de undă, inclusiv în raze X, care ar putea dezvălui temperatura obiectului și ce procese ar putea avea loc la suprafață. De asemenea, vor efectua simulări computaționale actualizate pentru a testa dacă acestea corespund teoriei lor privind cauzele exploziei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel