Expert seismolog: Anatolia s-a deplasat cu trei metri după cele două cutremure

Matei Ion |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: DSU / Facebook
Foto: DSU / Facebook

Harold Tobin, profesor în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea Washington și director al Rețelei seismice din Pacificul de Nord-Vest, a explicat magnitudinea și natura cutremurelor din Kahramanmaraș, care au afectat 10 provincii din Turcia.

El a subliniat că Turcia este una dintre cele mai predispuse țări la cutremure, iar aceste două cutremure din Kahramanmaraș au fost cu adevărat mari. "Acestea nu sunt doar cele mai mari cutremure pe care le-am avut în ultimii ani în Turcia, ci și cele mai mari cutremure din lume din ultimul secol sau mai mult, în zonele rezidențiale", a spus Tobin.

"Cutremurele erau așteptate în această regiune, dar magnitudinea cutremurului a fost mai mare decât se preconiza", a mai spus el.

"Nu cred că un cutremur atât de mare pe linia de falie din estul Anatoliei a avut loc vreodată în istorie. Replicile care au afectat alte regiuni de pe linia de falie, la doar nouă ore mai târziu, au fost extrem de inedite. Conectate la o linie complet diferită. Această linie era cunoscută și înainte, dar cutremurele de această magnitudine nu erau cunoscute.

"Din nefericire, combinația dintre acestea două este o tragedie teribilă. Primul cutremur a provocat multe pagube, dar a doua zguduitură a devastat întreaga zonă", a explicat.

Referindu-se la informația potrivit căreia placa Anatoliană a alunecat cu 3 metri după cutremure, Tobin a spus că Anatolia a fost blocată între două linii de falie. "Într-un cutremur care a avut loc după sute de ani, mișcările de câțiva centimetri s-au transformat în metri".

Tobin a explicat faptele științifice din spatele alunecării de teren. "Africa se deplasează spre nord, Arabia Saudită împinge țara spre est, ceea ce face ca plăcile să se miște foarte încet. Această mișcare este de câțiva centimetri în fiecare an, dar aceste plăci sunt blocate între linii de falie. Știți ce se întâmplă când încercați să împingeți o piesă de mobilier grea, mai întâi rezistă, nu se mișcă. Acest lucru creează tensiune în scoarța terestră, dar apoi își eliberează toată energia într-un minut sau cam așa ceva, când are loc un cutremur. Deplasarea de câțiva metri de mișcare au avut loc de-a lungul acestor falii. Aceasta a fost tensiunea acumulată de sute de ani, de mișcări ale plăcilor tectonice."

Cutremure similare au mai fost observate anterior în Japonia, în anii 1940, și în Indonezia, în 2004 și 2005, dar au existat luni între producerea cutremurelor. "Cu toate acestea, două cutremure de această magnitudine în mai puțin de 24 de ore au fost aproape fără precedent. A trecut foarte, foarte mult timp și cred că nu am mai văzut așa ceva de când au fost inventate instrumentele seismologice", a mai spus el.

Citește și:

Cele 10 seisme din secolul al XXI-lea soldate cu cele mai multe victime

Cu un bilanţ provizoriu care creşte de la oră la oră, cutremurul care a lovit luni Turcia şi Siria se numără deja printre seismele cu cele mai numeroase victime din secolul al XXI-lea, relatează miercuri AFP.

- 2004: 230.000 de morţi în Asia de Sud-Est -

Pe 26 decembrie 2004, un cutremur cu magnitudinea 9,1 produs în largul insulei Sumatra (Indonezia) a provocat un tsunami uriaş care a ucis peste 230.000 de persoane în zonele de coastă a zece ţări din Asia de Sud-Est, dintre care 170.000 în Indonezia.

Valurile uriaşe, care au atins viteze de 700 km/h, au ajuns până la 30 de metri înălţime.

- 2010: 200.000 de morţi în Haiti -

Pe 12 ianuarie 2010, un seism cu magnitudinea 7 a provocat moartea a 200.000 de persoane în Haiti şi a lăsat 1,5 milioane de persoane fără adăpost. Cutremurul a transformat capitala, Port-au-Prince, într-un morman de ruine.

Ulterior, ţara a fost afectată din octombrie 2010 de o epidemie de holeră, adusă de forţele de menţinere a păcii nepaleze sosite în ţară după seism. Epidemia de holeră a provocat peste 10.000 de decese până în ianuarie 2019. Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel