"Everything Everywhere All at Once", fenomenul web, devenit favorit la Oscar

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
O echipă de actori trăsniți / Foto: https://www.facebook.com/yeoh2016/photos
O echipă de actori trăsniți / Foto: https://www.facebook.com/yeoh2016/photos

Cu 11 nominalizări, comedia științifico-fantastică, un adevărat fenomen social în Statele Unite, este pe cale să intre în istoria Oscarurilor și a filmului.

Comedia trăsnită ”Everything Everywhere All at Once” este pe cale să intre în istoria cinematografiei în această seară. Cu 11 nomilinazări la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar, acest film independent apărut parcă de nicăieri, produs cu 25 de milioane de dolari și cu încasări de peste 107 milioane de dolari, este gata să ia totul, scrie BFMTV.

Triumful preconizat al acestui film, care spune povestea proprietarei unei spălătorii, rol interpretat de actrița Michelle Yeoh, care se scufundă brusc în universuri paralele, reprezintă un frumos simbol. În urmă cu exact un an, la 11 martie 2022, regizorii Daniel Kwan și Daniel Scheinert l-au prezentat în premieră la festivalul SXSW din Austin, Texas. Nimeni, atunci, nu a anticipat un asemenea succes.

Lansat oficial pe 14 decembrie 2021, chiar înainte de prezentarea filmului ”Spider-Man: No Way Home”, alt film despre multiversuri, primul trailer pentru ”Everything Everywhere All at Once” s-a bucurat de o mare apreciere. Dar succesul său viral (peste douăzeci de milioane de vizualizări în câteva zile) nu i-a permis să intre pe listele celor mai așteptate filme ale anului 2022 în presa americană.

Trebuie spus că ”Everything Everywhere All at Once” nu seamănă cu nicio altă producție de la Hollywood. Iar tonul său atipic, care îl face atât de inclasabil, i-a nedumerit pe mulți. Nebunia din jurul filmului a luat cu adevărat amploare odată cu lansarea sa americană, pe 25 martie 2022. Presa l-a salutat ca fiind "un clasic instantaneu", începând să disece fiecare moment al filmului.

"Filmul a continuat să câștige fani de-a lungul primăverii și verii anului 2022", explica recent criticul Bilge Ebiri în revista New York. În opinia lui, "publicul a transformat acest film independent într-un fenomen mainstream într-o epocă în care acest tip de miracol nu ar fi trebuit să se întâmple."

O poveste de come-back

La fel ca ”Parasite”, se așteaptă ca ”Everything Everywhere All at Once” să primească cele mai multe dintre Premiile Oscar pentru care este nominalizat. După ce a obținut distincții din partea principalelor sindicate ale industriei, victoria sa la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol secundar, Cel mai bun scenariu original și Cel mai bun montaj nu mai este pusă la îndoială, susținută de o poveste bine închegată. 

Michelle Yeoh, o legendă a cinematografiei din Hong Kong care nu reușise să pătrundă la Hollywood, în ciuda unor roluri notabile în James Bond și Crouching Tiger, a câștigat campania pentru Oscar în fața lui Cate Blanchett, care a fost universal lăudată pentru interpretarea sa din ”Tar”. Michelle Yeoh are acum șanse mari să câștige în fața actriței australiene.

Partenerul ei de pe ecran, Ke Huy Quan, un copil-vedetă al anilor 1980, cunoscut pentru rolurile din ”Indiana Jones and the Temple of Doom” și ”The Goonies”, a făcut comeback-ul deceniului. El îl devansează pe Brendan Fraser, care a revenit și el cu drama "The Whale" a lui Darren Aronofsky, în care joacă rolul unui bărbat cu obezitate morbidă. Bonomia sa și discursurile sale despre rasismul antiasiatic din cinematografie au dat lovitura.

Povestea nu se termină aici. Jamie Lee Curtis a fost și ea premiată. Fiica a două legende de la Hollywood, Tony Curtis și Janet Leigh, fosta ”scream queen” din anii 1980, a cărei glorie s-a oprit după succesul din ”A Fish Called Wanda”, ”True Lies” și ”Freaky Friday”, a obținut prima nominalizare la Oscar cu ”Everything Everywhere All At Once”.

”Everything Everywhere All At Once” marchează, de asemenea, triumful unui duo inventiv, soții Daniels, care sunt așteptați să câștige Oscarul pentru cel mai bun regizor în fața lui Steven Spielberg (nominalizat pentru ”The Fabelmans”). Acești atotștiutori s-au făcut remarcați cu videoclipul piesei ”Turn Down for What” a lui DJ Snake (1,1 miliarde de vizualizări pe YouTube) și cu un film în care Daniel Radcliffe joacă rolul unui cadavru (Swiss Army Man, în 2016).

Filmul perfect pentru Premiile Oscar?

Soarta filmului ”Everything Everywhere All at Once” este cu atât mai fabuloasă cu cât, pe hârtie, nu este unul dintre favoriții la Oscar. De ce? Pentru că nu se înscrie în tipare: este un film dezordonat, care amestecă zeci de genuri cinematografice, cu o luptă de kung fu absolut inedită, o poveste de dragoste între două femei cu "degete de cârnați" și stânci melancolice.

Privit mai atent însă, lungmetrajul are toate calitățile unui film perfect pentru Oscar. La fel ca multe alte filme multipremiate (The Artist, The King's Speech), ”Everything Everywhere All at Once” este un omagiu adus puterii cinematografiei și trucurilor meseriei, demistificându-le în același timp. "Este ca și cum filmul își bate joc de portița care este multiversul, [și, prin urmare, de] cinema", a recunoscut Daniel Scheinert în Three Colors.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel