Evaluarea Naţională. Cîmpeanu vine cu vești bune: În acest an avem "o maximă absolută" în raport cu ultimii 10 ani

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Sorin Cîmpeanu a prezentat rezultatele de la Evaluarea Naţională.

Ministerul Educaţiei a afişat, joi, rezultatele la Evaluarea Naţională.

Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o maximă absolută" în raport cu ultimii 10 ani, fiind de 82,3%.

"Numărul mediilor peste 5 este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani - 82,3%, adică 122.166 elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestaţii. Anul trecut am avut 76,8%, deci cu 5,5% mai puţin", a spus Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

El a apreciat că cei de la Centrul Naţional de Evaluare "au reuşit să calibreze foarte corect subiectele".

"Colegii de la Centrul Naţional de Evaluare, în urma unei munci pe care o apreciez, au reuşit să calibreze foarte corect subiectele, astfel încât să fie adaptate perioadei pe care au traversat-o. Subiectele au fost extrem de bine formulate (...) Evaluarea naţională a fost organizată anul acesta mai bine decât anul trecut şi nu mă refer la alţi ani şi mă refer la un an când tot eu am fost ministru şi Evaluarea naţională s-a organizat mult mai bine decât anul trecut. Le mulţumesc preşedinţilor de comisii pentru că au fost mult mai puţine incidente", a adăugat Cîmpeanu.

Ministrul a menţionat că s-au înscris la Evaluarea Naţională 155.568 de candidaţi, numărul fiind mai mare decât cel al candidaţilor înscrişi în anii 2016-2019 şi 2021.

"Este cu 24.000 mai mare decât numărul candidaţilor înscrişi anul trecut. Am avut prezenţi 144.494 candidaţi, cu 25.000 mai mult decât candidaţi prezenţi anul trecut. De asemenea, mai mulţi decât în anii 2016, 2017, 2018, 2019 şi 2021. Procentual, am avut o prezenţă de 95,5% în raport cu cei înscrişi", a mai spus Cîmpeanu. 

”47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la subiectul al doilea, care cerea să se calculeze diagonala unui paralelipiped dreptunghic. Sunt elevi care au adunat lungimile laturilor, e o greşeală conceptuală. Deci, am putut să identificăm aceste greşeli tipice pentru a şti pe ce trebuie să insistăm. O să recomandăm profesorilor pe ce trebuie să insistăm. O să avem o analiză la nivel de judeţ şi la nivel de şcoală cu frecvenţa acestora greşeli, dar toate aceste lucruri le vom putea face dacă vom reuşi să extindem evaluarea digitală la nivel naţional, anul viitor, şi avem în vedere şi susţinerea digitală, nu numai valoarea digitală, ci şi susţinerea digitală a acestor acestor probe. Sunt multe elemente pe care am putut să le avem graţie acestei evaluări digitale.

Avem, de asemenea, şi un chestionar de satisfacţie, să spunem, pe care l-am adresat cadrelor didactice pentru a şti ce trebuie să îmbunătăţim în organizarea acestui proces de evaluare digitală. Trebuie să spun în încheiere că avem şi situaţia, nu o să o facem publică, dar avem şi situaţia şi vă asigur că vom lua măsurile care se cuvin pentru acei colegi care nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă, în mod repetat, pentru că am identificat cazuri de colegi care, în mod repetat, au apreciat greşit partea de grilă, unde nu există nici un fel de scuză, iar acest lucru se vede”, a spus Sorin Cîmpeanu.


Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între 16,00 - 19,00, dar şi vineri, în intervalul orar 8,00 - 12,00. Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Candidaţii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe 30 iunie.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel