Energia verde care ar aduce României un miliard pe an, blocată de ”scăpări”. Inventator român: Sunt acte de trădare și-mi asum ce spun

Autorul articolului: Roxana Neagu |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
curent electric / foto pexels ilustrativ
curent electric / foto pexels ilustrativ

România este tot mai aproape să folosească tot ce arde pentru a produce energie electrică printr-o tehnologie unică în lume. 

”Astăzi putem să spunem că am făcut din biomasă combustibil. Este legea 248 care consfințește: biomasa, așa cum este ea definită în legea 220/2008, este combustibil. Ea, din 2007 - 2008 a fost eliminată din categoria de combustibili regenerabili și energie verde de către Guvernul de atunci, autorul era fostul ministru Videanu. (...) Noi am trecut prin toate fazele și prin plen, și prin promulgare la președinte și pe 20 iulie a fost certificat acest combustibil prin legea 248, dar băieții deștepți au lansat, cu două zile înainte, OUG 112 cu același subiect. Am amendat-o, am trecut-o de Senat și de plenul Senatului, este acum la Camera Deputaților, pentru că trebuie să o ducem până la capăt să poate fi finanțată, adică rămăsese biomasa combustibil în Ordonanța 112, dar nu se finanța” a spus inventatorul Iuliean Horneţ, în emisiunea ”Ce se întâmplă?”, realizată de către jurnalistul Răzvan Dumitrescu, la DCNews și DCNewsTv. 

Nu există rețea pentru a transporta și mai multă energie din eoliene și fotovoltaice

Întrebat dacă lipsa de finanțare reprezintă o scăpare sau o intenție, inventatorul a răspuns, asumându-și, că ”sunt cu intenție clară, sunt acte de trădare și-mi asum ce spun”. ”Sper să reușim să fie finanțată” a punctat el, fiind deja lansată finanțarea pentru eoliene și fotovoltaice. Despre energia din această zonă, Iuliean Horneț spune că ”nu avem ce face”, citând dintr-un document Transelectrica, potrivit căruia nu se mai poate transporta altă energie din eoliene și fotovoltaice pentru că ”distrugem inclusiv interconectarea cu Europa”. ”Deci nu există rețeaua?” a întrebat Răzvan Dumitrescu. ”Nu există rețeaua. (...) Nu o puneți pe câmpuri, pentru că nu avem ce să facem cu ea” a clarificat inventatorul. 

Citește continuarea pe DCNews.ro

România îşi va revizui în următorii doi ani Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), iar ţinta de energie din surse regenerabile pentru anul 2030 ar putea creşte de la 30,7%, cât este în prezent, la 34%, a afirmat, joi, Casian Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

"Ţinta de energie regenerabilă a României pentru anul 2030 este de 30,7%. Avem în vedere ca în perioada 2023-2024 să revizuim PNIESC-ul, astfel încât să ţinem cont de recomandările Comisiei Europene din planul REPowerEU, iar ţinta ar putea creşte la 34%", a spus el, conform Agerpres.

În luna aprilie, Dan Drăgan, un alt secretar de stat din Ministerul Energiei, a declarat că România va începe în acest an actualizarea Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, iar obiectivul pe care îl avem acum - de 30,7% pentru energia regenerabilă până în 2030 - va fi crescut simţitor.

"Ne dorim să instalăm capacităţi de 950 de MW până în 2024, Vom începe în acest an actualizarea Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, iar ţinta de 30,5% va creşte simţitor", a spus Drăgan. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel