ENEL, profit de 1,512 miliarde de euro în primul trimestru

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Economie
ENEL
ENEL

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat că în primul trimestru al acestui an a realizat un profit net de 1,512 miliarde de euro, în creştere cu 1,9% faţă de un rezultat net de 1,484 miliarde de euro în primul trimestru din 2022.

Modificarea reflectă performanţa pozitivă a operaţiunilor curente, care au compensat integral şi chiar au depăşit creşterea cheltuielilor financiare nete, ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor şi datoriei brute în această perioadă raportat la primul trimestru al anului 2022, precum şi a sarcinii fiscale mai mari şi a creşterii participaţiilor minoritare asupra rezultatelor obţinute, în principal în Spania, America Latină şi România.

De asemenea, profitul operaţional a crescut cu 21,8% în ritm anual, până la 5,463 miliarde de euro. Creşterea se datorează majorării business-ului integrat, ca urmare a rezultatelor însumate ale diviziilor Generare din Surse Termice şi Trading, Enel Green Power, Furnizare la Clienţi Finali şi Enel X, alături de rezultatele îmbunătăţite ale Enel Grids.

"Rezultatele remarcabile obţinute de Enel în primul trimestru din 2023 confirmă şi mai mult soliditatea modelului nostru de afaceri integrat, care a permis grupului să facă faţă cu succes unui început de deceniu extrem de provocator. Am progresat semnificativ în implementarea planului nostru de repoziţionare în Italia şi alte zone geografice principale, depăşind deja jumătate din ţinta de 21 de miliarde de euro reprezentând venituri din vânzări de active anunţată la prezentarea Planului Strategic 2023-2025", a declarat directorul Enel, Francesco Starace.

În luna martie a acestui an, Enel a anunţat că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Graţie vânzării unor active, datoria financiară netă a Enel a coborât până la 58,9 miliarde de euro la finele primului trimestru, de la 60,06 miliarde de euro la finalul anului 2022.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel