ENEL, avertisment pentru clienți: Fraudă prin SMS. ”Acesta este numărul care mi l-a trimis”

Irina Constantin |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Atenție la SMS-urile care vă anunță să plătiți facturile la energie. 

”Tentativă de fraudă prin SMS. Unii dintre clienții noștri au primit, la fel ca în luna septembrie, diverse mesaje pe telefoanele lor, în care sunt anunțați că, dacă nu-și vor achita factura, vor fi deconectați de la furnizarea energiei electrice. În cazul în care ați primit un astfel de mesaj, vă recomandăm să NU accesați niciun link, din mesajul respectiv, pentru efectuarea plății. Mesajele oficiale prin care îi anunțăm pe clienții noștri privind achitarea facturilor, în cazul celor cu restanțe de plată, sunt expediate de către „EnelEnergie”, nu de către un număr de telefon oarecare, și includ detalii privind suma de achitat și codul de plată aferent fiecărui client, dar NU conțin linkuri” anunță Enel România, pe Facebook. 

”+40750866579 acesta este numărul care mi-a trimis mesajul de care scrieți. Nu am intrat pe link. O zi bună” a arătat un comentariu la postare. 

Nu este primul semnal din spațiul public care arată cum profită escrocii de românii care oricum au teama facturilor la utilități, în contextul crizei energetice. 

SMS-ul de la ”companiile de energie” care-ți fură informațiile de pe carduri

Poliţia Română avertizează cu privire la un nou tip de înşelăciune a consumatorilor de energie: este vorba despre mesajele de tip SMS cu privire la deconectarea de la reţeaua de energie electrică pe motiv de neplată. Companiile de energie şi poliţiştii îi îndeamnă pe cei care primesc astfel de mesaje să nu răspundă şi să nu acceseze link-urile din aceste sms-uri. Orice mesaj provenit de la o altă sursă decât cele oficiale ale companiilor de energie poate reprezenta o formă de activitate infracţională.

Scopul acestor mesaje de tip phishing este obţinerea unor date confidenţiale cum ar fi datele de acces pentru aplicaţii de tip bancar sau informaţii referitoare la carduri de credit, citează Rador. 

Preţul energiei electrice la bursă, de patru ori mai mare decât anul trecut

Criza energetică se reflectă și în prețul curentului electric. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh, în luna august 2022, valoare cu 332% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, transmite Agerpres.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Citește și: Facturile la lumină. Ioana Krekan, ENEL: Cum se calculează prețul la energia electrică de la 1 septembrie

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel