Embargou de petrol pentru Rusia. Misiune imposibilă: ”Orban va fi tentat să folosească această strategie la maxim”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

În timp ce SUA, Australia, Marea Britanie și Canada au impus interdicții totale asupra achizițiilor de petrol din Rusia, blocul comunitar nu a reușit încă să cadă de acord asupra interdicției totale privind țițeiul rusesc.

Budapesta dovedește încă o dată că este calul troian al Rusiei în UE și a anunțat că nu va vota impunerea unui pachet de sancțiuni care să includă petrolul furnizat de Rusia.

În schimb, guvernul de la Budapesta ar fi de acord cu varianta embargoului doar asupra importurilor de petrol rusesc, care este transportat pe mare, nu prin conductă.

Dacă sancțiunile ar fi votate așa cum dorește Orban, atunci măsurile nu ar afecta aproape deloc Ungaria, întrucât țara vecină primește petrol rusesc în special prin conducta ”Prietenia” (”Drujba”), greul căzând pe statele care importă petrol rusesc, transportat pe mare.

Trebuie spus că, din totalul de peste 2 milioane de barili/zi importați de Europa, mai mult de jumătate din cantitate este transportată pe mare, ajungând în porturile din Olanda, Italia, Polonia, Belgia sau România.

Oficialii europeni confirmă și ei acest lucru și spun că orice plan de compromis înseamnă că ”un număr mic de state membre vor suporta greul impactului sancțiunilor energetice”, arată Politico.

”Erorile din trecut față de Ungaria duc la un impas și mai grav”

Politologul Cristian Pîrvulescu remarcă faptul că Ungaria forțează mâna Comisiei Europene și negociază dur pachetul de sancțiuni pentru a obține concesii în privința condiționalităților impuse de UE lui Orban în privința statului de drept.

Deci, Ungaria este într-o situație complicată. Probabil va fi, în final, presată să accepte acele sancțiuni. Acel compromis, de a fi embargo doar asupra transporturilor maritime, și nu asupra rețelelor terestre, nu este un adevărat embargo. Ar fi doar un compromis (...) Deci este o fisură importantă(...)

În orice caz, va fi o negociere dificilă și asta ne arată că acele erori, pe care europenii le-au făcut în relația cu Ungaria, pentru că nu au aplicat la momentul oportun sancțiunile în ceea ce privește statul de drept, duc la un impas și mai grav”, remarcă analistul politic.

Atitudinea Ungariei riscă să distrugă unitatea occidentală în raport cu agresiune rusă.

”Sunt state mult mai condiționate de importul de hidrocarburi din Federația Rusă, cum e Slovacia, care nu a avut o poziție politică atât de delimitativă, precum Ungaria, deci se poate. (...) Întrebarea noastră, de această parte a frontierei, este <<mai avem garanțiile de solidaritate, mai ales în NATO>>. Situația, după părerea mea, este foarte delicată”, subliniază și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

Dependențele de petrol

Rusia exportă 43% din petrol în UE. Observăm că, deși Europa este cel mai mare cumpărător, petrolul rusesc reprezintă doar aproximativ 25% din consumul UE de petrol.

Totuși, Rusia a reușit să suplinească scăderea exporturilor în UE cu livrările înspre statele din Asia, în special către India, care cumpără petrol rusesc la preț cu discount.

Astfel, în luna aprilie, Uniunea Europeană reprezintă aproximativ 43% din exporturile totale de petrol ale Rusiei. Cota este una în scădere, de la aproximativ 50%, cât reprezentau, la începutul anului, exporturile Rusiei în Uniune, arată Agenția Internațională pentru Energie, citată de Reuters.

Luna trecută, Rusia a exportat cu 620.000 barili/zi mai mult decât în martie, deoarece petrolul a fost redirecționat dinspre Statele Unite și Europa, în principal către India.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață pentru exporturile de petrol rusești, arată AIE, în scădere cu doar 535.000 barili/zi (-20%) față de începutul anului. UE cumpără în continuare din Rusia aproximativ 2,2 milioane de barili de țiței în fiecare zi, arată Euronews. 

Sumă imensă, primită Rusia de la UE, de la începutul invaziei

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, statele UE au cheltuit aproape 28 de miliarde de euro pe petrolul rusesc, arată CREA, un institut de cercetare citat de Euronews, iar suma plătită de europeni continuă să crească cu aproximativ 300 de milioane de euro în fiecare zi.

Potrivit datelor CREA, statul din UE care a plătit cei mai mulți bani pe țițeiul importat din Rusia în 2022 este Olanda (10,1 miliarde de euro), urmată de Italia (3,95 mld. euro) și Germania (3,92 mld. euro).

Conform acelorași statistici, România a importat petrol rusesc în valoare de 906 mil. euro.

Viktor Orban i s-a plâns și lui Boris Johnson

Premierul ungar Viktor Orban a discutat la telefon cu omologul său britanic Boris Johnson despre situaţia "îngrijorătoare" din Ucraina, a anunţat vineri seara şeful biroului de presă al prim-ministrului ungar.

Viktor Orban a afirmat în cursul convorbirii că Ungaria este gata ca întotdeauna să ia parte la eforturile antirăzboi al UE, dar nu îşi va risca securitatea energetică, a notat Bertalan Havasi.

Înainte de a discuta despre sancţiuni de orice fel, trebuie luate în considerare preocupările statelor membre ale UE, a adăugat el.

Cei doi lideri au convenit să menţină contactul, a mai spus şeful biroului de presă al premierului ungar.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra citat de EFE, Boris Johnson a subliniat în cursul convorbirii că trebuie continuate "presiunile economice maxime ale comunităţii internaţionale pentru a opri maşina de război (a preşedintelui rus Vladimir Putin)" şi şi-a exprimat încrederea că UE va putea merge înainte cu sancţiunile, "dată fiind prioritatea de a pune capăt războiului din Ucraina cât mai curând posibil".

Premierul britanic a abordat de asemenea problema "circumstanţelor dificile cu care se confruntă unele ţări pentru a-şi asigura furnizarea de energie", se adaugă în comunicatul guvernului de la Londra.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel