Elveți și sudul Franței, acoperite de un nor dens de praf saharian 

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
sursa foto: Freepik
sursa foto: Freepik

Un nor neobișnuit de dens de praf provenit din Sahara a acoperit cerul Elveției începând de vineri, determinând o dramatică scădere a vizibilității și oferind luminozității diurne o tentă galbenă în mare parte din țară, conform informațiilor furnizate de AFP.

În plus, sud-estul Franței a fost afectat sâmbătă de această perioadă de poluare cu particule fine, au raportat prefecturile din regiunea Provence-Alpes-Cote-d'Azur (PACA) și din departamentul Herault.

"Sosirea prafului din Sahara va cauza o clară diminuare a vizibilității și a luminozității. De asemenea, se va înregistra o creștere a concentrațiilor de particule fine", a subliniat MeteoSuisse într-un comunicat postat pe platforma de socializare X.

Nivelul de alertă a fost depășit

Cu praful concentrându-se la altitudini de sub 3.000 de metri, calitatea aerului s-a deteriorat semnificativ, de-a lungul malurilor lacului Geneva și în alte părți ale țării.

Conform AirCHeck, aplicația dezvoltată de cantonalele elvețiene pentru a oferi date în timp real despre calitatea aerului, poluarea aerului este ridicată într-un traseu care se întinde de la sud-vest la nord-estul țării.

Cantitatea de praf saharian ajunsă în Elveția este estimată la aproximativ 180.000 de tone, conform modelelor de calcul utilizate, a declarat meteorologul Roman Brogli de la SRF Meteo pentru radioul public elvețian.

Aceasta este o cantitate excepțional de mare, a remarcat Roman Brogli, deoarece evenimentele recente similare au adus în Elveția doar jumătate din această cantitate.

În sud-estul Franței, "nivelul de alertă" a fost depășit sâmbătă în întreaga regiune Provence-Alpes-Côte d'Azur, precum și în departamentele Hérault și Gard. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel