Elon Musk s-a răzgândit: Pentagonul trebuie să-i plătească pentru sateliţii puși la dispoziție în mod gratuit Ucrainei

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Cipurile pe care Musk vrea să ni le implanteze în creier ne pot afecta personalitatea / Sursa foto Agerpres
Cipurile pe care Musk vrea să ni le implanteze în creier ne pot afecta personalitatea / Sursa foto Agerpres

Antreprenorul multimiliardar Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN, scrie Agerpres.

După începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni.

"Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă nedezvăluită până acum adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

Citește și:

Rusia salută propunerile controversate făcute de Elon Musk cu privire la războiul din Ucraina

Kremlinul a salutat propunerea de marţi a lui Elon Musk, care a sugerat un posibil acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, după ce Kievul l-a criticat pe Musk pentru termenii propunerii, despre care acesta a transmis că favorizează Rusia.

"Este foarte constructiv că cineva ca Elon Musk caută o soluţie paşnică de a ieşi din această situaţie", a declarat Dmitri Peskov reporterilor, în cadrul unei conferinţe telefonice. "Comparativ cu numeroşi diplomaţi profesionişti, Musk încă mai caută moduri de a se ajunge la pace. Şi ajungerea la pace fără a îndeplini condiţiile Rusiei este absolut imposibilă", a adăugat el.

Zelenski: "Care Elon Musk vă place mai mult?

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns propunerii lui Musk prin propriul său sondaj pe Twitter, în care a întrebat: "Care @elonmusk vă place mai mult? Cel care susţine Ucraina (sau) cel care susţine Rusia."

De marţi, de la ora 10:30 GMT, sondajul lui Musk a strâns mai mult de 2,5 milioane de voturi, dintre care 60% se opun propunerii. Moscova a fost întotdeauna deschisă negocierilor pentru încheierea conflictului, a adăugat Peskov. El a criticat noul decret ucrainean, semnat de Zelenski, marţi, care susţine că Ucraina nu va negocia direct cu Putin pentru a încheia conflictul, scrie Rador. 

Moscova consideră că dacă Kievul respinge negocierile, conflictul din Ucraina nu se va termina. Putin are așteptări de la Zelenski sau de la „viitorul președinte”

Ce a propus Musk 

Miliardarul Elon Musk, CEO-ul Tesla, a făcut pe Twitter mai multe declaraţii care au şocat. Acesta a spus că Crimea aparţine Rusiei, a propus refacerea referendumurilor de anexare a regiunilor din Ucraina, dar sub supravegherea ONU, şi afirmă că Ucraina nu are şanse să câştige războiul cu Rusia.

Iniţial, Elon Musk a venit cu un sondaj către urmăritorii său, în care a scris că "cel mai probabil aşa se va termina totul, se mai pune doar problema numărului de morţi până atunci". 

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel