Elena Mateescu (ANM): Am extins avertizarea Cod Portocaliu. Posibil și Cod Roșu. Săptămâna viitoare, ”ne apropiem de pragul de caniculă”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social

Vreme instabilă aproape în toată țara.

Directorul ANM Elena Mateescu arată că alertele meteo de tip Cod Portocaliu au fost  extinse la încă 5 județe. 

Sunt așteptate vijelii și ploi foarte puternice.

Vorbim de o extindere a mesajului (de avertizare - n.r.) trimis ieri de ANM, incluzând și Giurgiu, Hunedoara, Alba, Sibiu, precum și Capitala. Ne așteptăm ca, începând din această seară, până mâine dimineață, la ora 3.00, să consemnăm în continuare de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Prin acumulare, cantitățile de precipitații vor depăși 50-90 de litri/mp. Consemnăm și vijelii, cu viteze ale vântului, la rafală, vor putea depăși 75-90 de km/h”, arată șefa ANM.

Posibil Cod Roșu

Specialistul ANM a vorbit și despre posibilitatea ca, în următoarele ore, să fie emise alerte de nivel Cod Roșu.

Zonele care ar putea fi afectate sunt cele din Oltenia și Muntenia, începând din această după-amiază, spre seară și pe parcursul nopții.

În funcție de condițiile meteorologice, nu excludem și posibilitatea ca, pe intervale scurte de timp, avertizări de tip Nowcasting de Cod Roșu pentru vijelii și cantități de apă care pot depăși, pe un segment foarte scurt de timp, 50 de litri/mp, aproape cât într-o lună normală de mai”, a explicat meteorologul ANM, într-o intervenție la Digi24.

În București

Specialiştii ANM au emis o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti unde, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65 - 80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torenţiale (cantităţi de apă ce vor depăşi 10 - 20 l/mp şi, izolat, 30 l/mp) şi posibil grindină.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14 - 15 grade.

La rândul său, ministrul mediului Tanczos Barna a declarat că vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc în această seară.

Vremea săptămâna viitoare

Vremea va fi în încălzire constantă, iar în partea a doua a săptămânii se vor înregistra temperaturi caniculare.

Mâine vorbim de o vreme instabilă. Ne așteptăm să înregistrăm cantități de apă însemnate în zonele montane și submontane. Marți, să vorbim de 15-25 de litri/mp în în zonele montane și submontane, dar și în partea de sud-est și centru a țării

Termic, vremea va fi în încălzire. Luni vor fi 20-29 de grade, iar de marți consemnăm valori în creștere, 30 de grade în Capitală. Începând de joi, ne apropiem de pragul unei zile de caniculă, 34-35 de grade, ca urmare a unei mase de aer mai cald”, arată Elena Mateescu.

Ministrul Mediului

Tanczos Barna a convocat duminică o nouă şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP, ca urmare a actualizării avertizărilor hidro-meteo de Cod galben şi Cod portocaliu.

"Din păcate, pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum şi posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice Cod roşu în anumite zone, în această noapte. Formaţiile de intervenţie ale ANAR trebuie să fie în alertă şi specialiştii noştri să informeze permanent ISU şi autorităţile locale cu privire la evoluţia fenomenelor", a declarat ministrul.

Meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul ţării, excepţie făcând unele regiuni din vest. Potrivit acestora, episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel