El a fost sosia lui Nicolae Ceaușescu. Ce trebuia să facă

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
El a fost sosia lui Nicolae Ceaușescu. Ce trebuia să facă
El a fost sosia lui Nicolae Ceaușescu. Ce trebuia să facă

Dumitru Burlan a fost nu numai colonel de Securitate, în timpul regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu, ci și sosia acestuia.

A început să lucreze în Securitate încă de când avea 20 de ani și nu mai puțin de 16 ani s-a aflat în preajma dictatorului și a familiei sale.

Una dintre sarcinile de serviciu ale lui Dumitru Burlan era aceea de a ”filtra” și verifica toate persoanele care intrau în contact cu Nicolae Ceaușescu și cu membrii familiei sale. Fostul colonel de securitate spune că în perioada 1969 – 1975, românii au avut o viață bună, țara fiind considerată ”raiul pe pământ”.

Numai că totul s-a deteriorat, la toate nivelurile, în anii `80, atunci când viața a devenit un calvar. Dumitru Burlan a devenit sosia lui Nicolae Ceaușescu după ce ”rușii i-au pus gând rău”, iar dictatorului i s-a recomandat ca timp de 10 zile să nu facă vizite.

Fostul colonel de Securitate avea exact aceeași înălțime ca Nicolae Ceaușescu și l-a înlocuit pe dictator în mașina prezidențială, chiar dacă acesta nu a dorit, inițial, să aibă o sosie. Atunci când a devenit sosia dictatorului, Dumitru Burlan avea 33 de ani, iar Nicolae Ceaușescu împlinise 50 de ani.

A fost convins că urma să fie asasinat și îi era frică în acea perioadă. Sosia avea obligația de a se comporta exact așa cum se comporta Nicolae Ceaușescu și își aduce aminte că lumea îl saluta pe străzi. Era anul 1972.

La început nu a vrut, era cam orgolios. Zicea că nu se poate. Îl convinge Pleșiță că rușii vor să-l omoare și Nicolae Ceușescu a fost de acord cu dosarul meu. Eu aveam 33 de ani, el avea 50 de ani. A început operațiunea. Treaba mea era să plec de acasă cu tot alaiul, îmbrăcat ca el. Nicolae Ceaușescu nu stătea pe banchetă, stătea în față. Era toamna anului 1972, lumea mă saluta pe străzi. Trebuia să mă comport exact cum se comporta el. Ajungeam la Comitetul Central și mă duceam la serviciul meu și îmi făceam treburile mele personale”, și-a amintit Dumitru Burlan, potrivit Antena3.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel