El a fost cea mai mare țeapă din Premier League. ”M-a sunat un tip. Mi-a spus că e George Weah și că are un jucător pentru mine”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 31 iul 2022, 18:06 | Categorie: Sport

Au trecut mai bine de 25 de ani de la una dintre cele mai ciudate întâmplări din Premiere League.

Probabil că numele lui Ali Dia nu vă spune mare lucru dar aflați că acesta a jucat câteva minute în Premier League deși nu avea nicio legătură cu fotbalul de înaltă performanță.

Victime ale acestei incredibile farse a fost oficialii clubului Southampton, care l-au introdus pe teren pe impostor într-un meci oficial. Oficialilor nu le-a trebuit mai multe de o oră de joc pentru a-l scoate ”în șuturi” de pe teren pe Ali Dia.

Dar cum s-a putut ajunge aici

Povestea a început în noiembrie 1996. Daily Star relatează cum Ali Dia a venit la Southampton, după ce Graeme Souness a primit un telefon de la o persoană care pretindea că este nimeni altul decât fostul mare jucător al lui AC Milan, George Weah.

Liberianul era la acea vreme în culmea gloriei, fiind desemnat jucătorul Anului de către FIFA și era deținătorul Balonului de Aur.

Persoana care s-a recomandat a fi George Weah i-a recomandat ca Souness să-l coopteze în lot pe vărul său, un atacant internațional senegalez pe nume Ali Dia.

Potrivit lui ”Weah”, el și Dia au jucat împreună la Paris Saint-Germain, iar acesta din urmă avusese 13 apariții internaționale pentru Senegal, iar în anul precedent jucase în divizia a doua din Germania. Cu acele statistici impresionante, Ali Dia părea pentru Souness o ofertă de nerefuzat.

”Când cineva ca Weah îți dă o recomandare, ai tendința să ții cont de ea”, s-a apărat Graeme Souness.

Gurile rele spun că Souness l-a văzut pe Dia jucând doar o dată, la o ”miuță” și i-a acordat inițial un contract de o lună.

”Alerga pe teren ca Bambi pe gheață”

Ali Dia a intrat din postura de rezervă după ce Matthew Le Tissier s-a accidentat în minutul 32.

Prestația sa de pe teren a fost atât de proastă încât Ali Dia a fost schimbat înainte de încheiera partidei și nu a mai jucat vreodată pentru club.

A fost evident pentru toată lume că ”vărul” nu avea experiența profesională pe care pretindea că a avut-o.

Le Tissier remarca după meci: "A alergat pe teren ca Bambi pe gheață - a fost foarte jenant să-l urmărești".

Le Tissier a dezvăluit mai multe detalii despre apariția lui Dia în podcastul, ”Quickly Kevin, Will he Score?”

Le Tissier a spus: „Prima dată când l-am văzut a fost când s-a prezentat la antrenament. Circula un zvon că ar fi vărul lui George Weah.

Engleza lui nu era prea bună. Îmi amintesc că l-am văzut jucând și m-am gândit „ce caută acest jucător aici”. Sincer am crezut că a câștigat o competiție în ziarul local pentru a veni să se antreneze cu noi. Chiar nu era deloc bun."

Le Tissier a vorbit și despre momentul în care a trebuit să iasă de pe teren din cauza unei contracturi la gambă pentru a fi înlocuit de Dia.

El a adăugat: „Îmi amintesc că l-am văzut pe marginea terenului, gata să mă înlocuiască și m-am gândit „oh, nu”. Erau prime bune de victorie la acea vreme, așa că nu am fost cel mai încântat să-l văd venind. Era ca un pui fără cap și cu un simț pozițional slab."

Le Tissier a spus că Ali Dia a mers la kinetoterapeutul clubului în duminica următoare jocului și apoi pur și simplu a dispărut.

Întrebat dacă l-a întrebat pe Souness cu privire la decizia de a-l recruta pe Dia, Le Tissier a glumit: „Nu am fost niciodată suficient de curajos să-l întreb pe Graeme despre asta”.

„Nu simt că am fost deloc înșelat... pentru că așa este lumea în zilele noastre”, a spus Souness când a aflat că Dia era șarlatan . „Ne-a costat câteva mii pentru salariul pe două săptămâni. Era un internațional, așa că i-am dat o șansă, dar nu a impresionat și acum a părăsit clubul.”

Dar Ali Dia nu era un jucător internațional, așa cum au demonstrat jurnaliștii de la The Mirror. Federația de fotbal din Senegal a refuzat să ofere informații despre palmaresul său, iar Weah a spus apoi că nu cunoaște pe nimeni pe care îl numește Ali Dia și nici nu a vorbit vreodată cu Souness.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite