Efectul oțetului de mere asupra sănătății, potrivit experților

Autorul articolului: Valentina Miu |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursă foto: Freepik/pixel-shot.com
Sursă foto: Freepik/pixel-shot.com

Oțetul este, alături de ulei, o prezență indiscutabilă în bucătăriile în care dieta mediteraneană este protagonista. Un condiment acid care, în varianta sa de mere, s-a alăturat listei de băuturi și alimente cu presupuse beneficii pentru afecțiuni atât de răspândite ca diabetul sau supraponderalitatea. Adevărul este că dovezile științifice nu le-au confirmat până în prezent.

Oțetul este un produs acid rezultat din fermentarea etanolului, proces în urma căruia acesta se transformă în acid etanoic sau acetic și care poate avea loc fie din vin, fie din alte elemente precum malțul.

Chiar dacă în varianta sa de cea mai bună calitate are nutrienți pentru sănătatea umană, cum ar fi vitaminele (C, B1, B2, B6) în plus față de acidul folic și mineralele precum fosforul, calciul sau magneziul, oțetul de mere nu poate garanta multe dintre beneficiile pe care le găsim ușor pe site-uri și bloguri după ce căutăm termenul și îl asociem cu sănătatea umană.

Este recomandat să achiziționăm un oțet de mere de cea mai bună calitate. În acest sens, cea mai bună variantă ar fi un oțet nepasteurizat. Cel mai des întâlnit produs pe care îl găsim în supermarketuri este pasteurizat și de obicei conține aditivi, o formulă artificială care, în plus, scade valoarea sa nutritivă.

Pierderea în greutate (foarte moderată)

În același context, am putea menționa și presupusul efect al oțetului de mere în scăderea în greutate. Există unele studii științifice care susțin această idee, bazate pe teste clinice, dar grupul de participanți nu a observat diferențe semnificative după urmarea unei diete în care această băutură a jucat un rol important.

Precauții pentru consum

Chiar dacă nu există dovezi științifice semnificative care să susțină impactul oțetului de mere asupra persoanelor diabetice și/sau obeze, trebuie să fim conștienți de potențialele efecte adverse ale consumului de oțet în interacțiune cu tratamentul pentru diabet, printre altele.

Pe de altă parte, consumul necontrolat și, prin urmare, excesiv de oțet de mere poate provoca probleme digestive variate, cum ar fi arsurile la stomac, durerile și chiar greața. Experții subliniază, de asemenea, importanța acordată protejării smalțului dinților, deoarece aciditatea oțetului poate deteriora smalțul, mai ales dacă acesta este consumat pe stomacul gol, scrie 20minutos.es.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel