Editura retrage cărțile cu Winnetou din cauza acuzațiilor de rasism

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: flickr, Tini S.
Foto: flickr, Tini S.

Editorul a explicat că decizia a fost ca răspuns la „multe comentarii negative” la publicarea cărților legate de filmul recent lansat „Young Chief Winnetou”.

Editorul german de cărți pentru copii Ravensburger Verlag a anunțat retragerea a două noi cărți care se ocupă de Winnetou, un îndrăgit personaj fictiv din cărțile popularului autor german Karl May, din cauza acuzațiilor de rasism și asimilare culturală, scrie The Guardian.

Se arată că cărțile au fost retrase și de pe Amazon, iar editura menționată mai sus a mai notat că analizează dacă va continua să publice pe viitor și alte cărți din seria Winnetou.

Totuși, edițiile Winnetou de la alte edituri sunt încă disponibile.

Editorul a explicat că decizia a fost ca răspuns la „multe comentarii negative” la publicarea unor cărți legate de filmul recent lansat „Young Chief Winnetou”. 

Mișcarea editurii a stârnit și discuții pe marginea peliculei abia lansate, fiind vehiculată chiar ideea ca filmul menționat să fie și el retras, relatează The Guardian.

Poveștile despre Winnetou au început să apară în secolul al XIX-lea. 

Au apărut inițial în ziare și broșuri și au fost vândute în aproximativ două sute de milioane de exemplare și traduse în patruzeci de limbi. Poveștile despre prietenia dintre un imigrant german în Statele Unite ale Americii (Old Shatterhand) și șeful Apașilor, Winnetou, au devenit parte a culturii pop și au prins viață la festivaluri, filme, seriale și chiar în benzile desenate ale lui Walter Neugebauer.

Erau atât de populari încât nici măcar nu au fost interzise nici măcar de naziști, deși cărțile transmiteau un mesaj contrar idealurilor lor rasiale, scrie The Guardian, dar au căzut în disgrație din cauza discuțiilor de pe rețelele de socializare.

O parte a opiniei publice susține că seria Winnetou perpetuează stereotipuri rasiale bazate pe colonialism și pe asimilarea culturală. Susținătorii deciziei de retragere a cărților susțin că May a omis informații despre „genocidul populației indigene din America de Nord, așezarea nedreaptă a coloniștilor albi pe pământul indigen și distrugerea habitatului lor natural”, scriu ei.

Publicația Bild, pe de altă parte, încearcă să fie mai echilibrată și a descris cazul drept o „isterie” care „arde pe rug un erou din copilărie”.

Declarația editorului spune: „Nu a fost intenția noastră să rănim sentimentele oamenilor cu aceste titluri. Editorii noștri sunt extrem de atenți când vine vorba de subiecte ce privesc diversitatea și asimilarea culturală”.

Karl May, care este considerat alter ego-ul lui Old Shatterhand, a călătorit de mai multe ori în Vestul Sălbatic – afișând un colier cu dinți de urs ca dovadă că a fost acolo – chiar dacă scriitorul nu a călătorit în afara Germaniei decât la câțiva ani după primul său succes de publicarea poveștilor cu Winnetou.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel