Economia germană, la un pas de recesiune

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Economia germană s-a contractat la finele anului trecut, pe măsură ce inflaţia şi criza energetică şi-au făcut simţite efectele asupra consumului gospodăriilor şi investiţiilor de capital.

Conform cifrelor revizuite publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea. O estimare preliminară publicată anterior arăta spre o contracţie de 0,2% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul trei. În ritm anual însă, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,9% în trimestrul patru al anului trecut, conform datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere şi preluate de economica.net.

Economiştii se aşteaptă la un nou rezultat negativ în primul trimestru al acestui an, ceea ce ar însemna că economia germană a intrat în recesiune. Însă chiar şi aş vremea neobişnuit de caldă din timpul iernii a făcut ca Germania să evite cele mai pesimiste scenarii vehiculate după ce Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu un an. Guvernul de la Berlin mizează în prezent pe o creştere economică de 0,2% pe ansamblul anului 2023, în condiţiile în care în toamna anului trecut miza pe o contracţie a PIB-ului.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel