Echinocțiul de toamnă: În ce zi are loc și cum ne inflențează starea

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Echinocțiul de toamnă: În ce zi are loc și cum ne inflențează starea
Echinocțiul de toamnă: În ce zi are loc și cum ne inflențează starea

Echinocțiul de toamnă din anul 2023 va avea loc la ora 09:50 în data de sâmbătă, 23 septembrie. Acest eveniment semnifică momentul în care Soarele trece peste linia ecuatorială a cerului, trecând de la emisfera cerească nordică la cea sudică. În emisfera sudică, acest fenomen corespunde cu echinocțiul de primăvară, în timp ce în emisfera nordică reprezintă echinocțiul de toamnă.

La data respectivă, soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele două puncte în care ecliptică intersectează ecuatorul ceresc. Că urmare, ziua va fi egală cu noaptea și va avea 12 ore.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel