Durerea de cap. Cum să recunoaștem durerea periculoasă

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: pexels, Mikael Blomkvist
Foto: pexels, Mikael Blomkvist

La un moment dat în viață, toată lumea va avea o „durere de cap”. Dar te-ai întrebat vreodată de ce durerile de cap sunt atât de frecvente?

Fiecare al șaptelea locuitor al lumii suferă de o durere de cap chiar acum. Aceasta este concluzia cercetărilor științifice actuale, potrivit cărora, din cei 7,9 miliarde de populație mondială, 1,2 miliarde de oameni au dureri de cap în fiecare zi, dintre care 7% sunt migrene.

La un moment dat în viață, toată lumea va avea o „durere de cap”. Dar te-ai întrebat vreodată de ce durerile de cap sunt atât de frecvente? 

Cefaleea este cel mai frecvent tip de durere. Este atât de frecventă pentru că spectrul de cauze posibile este foarte larg, iar printre cele mai frecvente se numără: răceala sau gripa, stresul, consumul de (prea mult) alcool, postură proastă, probleme de vedere, sărirea peste mese, deshidratarea, menstruația, modificările hormonale. ... O problemă suplimentară este că fiecare durere de cap este diferită și până acum au fost recunoscute un total de 150 de tipuri. De aceea, în ciuda faptului că durerile de cap sunt frecvente, există încă multe necunoscute despre cum apar și cum să le tratăm.

Eliminarea celor mai frecvente concepții greșite despre durerile de cap pe care prea mulți oameni încă le cred, împreună cu alegerea metodei de tratament potrivite, este un bun punct de plecare pentru a pune capăt acestei dureri obositoare.

Mitul 1: Migrena este doar o durere de cap mai puternică

Când majoritatea oamenilor aud termenul migrenă, se gândesc adesea la o durere de cap severă. 

Dar durerile de cap sunt doar un simptom al migrenei și pot varia ca intensitate și durată. Mai mult, migrenele sunt o boală neurologică care implică căi nervoase și anumite substanțe chimice, adică molecule din corpul nostru.

Astfel, pe lângă o durere de cap, persoanele care suferă de migrenă pot prezenta și alte simptome precum greață, sensibilitate crescută la lumină, sunet sau mirosuri, amețeli și oboseală extremă. 

În comparație cu durerile de cap tensionale sau cu alte tipuri de dureri de cap, migrenele sunt în mare parte moderate până la severe. 

Durerea de migrenă afectează de obicei doar o parte a capului. Cu toate acestea, este posibil să aveți o cefalee migrenoasă care afectează ambele părți ale capului, iar durerea poate fi pulsantă și poate face mult mai dificilă îndeplinirea sarcinilor zilnice. 

Mitul 2: Cu cât ești mai stresat, cu atât este mai probabil să te doare capul

Este ușor de crezut că o schimbare a locului de muncă sau a stării civile, mutarea sau alți factori majori de stres în viață sunt cauza dominantă a durerilor de cap tensionale. 

Este adevărat că schimbările majore din viața ta pot provoca stres și că stresul este un declanșator frecvent al durerilor de cap tensionale și migrenelor. 

Dar genul de stres care provoacă dureri de cap sunt de cele mai multe ori factorii de stres obișnuiți, de zi cu zi - căutarea lucrurilor deplasate, ambuteiaje, proiecte de afaceri, sunete și fenomene iritante...

În plus, factorii de stres ca acestea te fac adesea să strângi maxilarul sau să te încordezi. umerii, ceea ce poate crește probabilitatea de dureri de cap.

Mitul 3: Durerile de cap tensionale dispar după câteva ore

Durerile de cap tensionale sunt caracterizate de dureri ușoare până la moderate și pot dura de la doar 30 de minute până la o săptămână. La unii oameni, ele pot apărea mai rar, la altele mai des, astfel încât, în funcție de frecvența lor, sunt împărțite în două categorii principale - episodice și cronice.

O cefalee tensională este considerată cronică dacă durerile de cap apar 15 sau mai multe zile pe lună, timp de cel puțin trei luni. 

Gestionarea durerilor de cap de tip tensional este adesea cel mai eficient cu o combinație de obiceiuri de viață sănătoase (dietă, exerciții fizice, somn), tratamente relaxante, cum ar fi masajul sau meditația, și cu utilizarea medicamentelor adecvate.

Mitul 4: Dacă durerea de cap nu se oprește, înseamnă că am o tumoare pe creier

Durerile de cap sunt o apariție foarte frecventă în populația generală, dar marea majoritate a acestora nu au nicio legătură cu tumora. 

O durere de cap urâtă poate fi înfricoșătoare și este greu să nu te gândești la ce este mai rău. Când durerea persistă sau reapare, mulți se întreabă dacă au o problemă gravă, cum ar fi o tumoare pe creier. 

Dar adevărul este că durerea de cap în sine este rareori cauzată de o tumoare, deoarece creierul în sine nu este capabil să simtă durere.

 Numai atunci când tumora este suficient de mare pentru a apăsa nervii sau vasele de sânge din craniu poate provoca o durere de cap. 

De aceea, aproximativ 50 la sută dintre persoanele cu o tumoare pe creier nu au dureri de cap. O durere de cap cauzată de o tumoare pe creier este diferită de o migrenă sau o cefalee de tip tensional - este neobișnuit de severă și persistentă, poate fi agravată dimineața, te trezește noaptea, se agravează în timp și cu anumite eforturi și este de obicei însoțită de alte simptome. In orice caz,

Mitul 5: Bărbații sunt la fel de predispuși să aibă dureri de cap tensionale ca și femeile

Durerile de cap tensionale apar adesea în perioada adolescenței și afectează mai mult femeile decât bărbații. 

La fiecare doi bărbați care suferă de acest tip de durere de cap, trei femei le fac. 

Este asemanator cu migrena, doar intr-o proportie mai mica - pentru un barbat cu migrene sunt doua femei cu aceeasi suferinta. 

Se crede că modificările hormonale sunt unul dintre motivele pentru care femeile au mai multe dureri de cap decât bărbații. Estrogenul este responsabil pentru dezvoltarea și reglarea activității sistemului reproducător feminin, iar durerile de cap pot fi declanșate atunci când există vreo modificare a nivelului de estrogen, de exemplu, în timpul menstruației, sarcinii, alăptării, menopauzei sau luând contraceptive orale.

Mitul 6: Migrenele sunt cel mai frecvent tip de durere de cap

Există mai mult de 150 de tipuri diferite de dureri de cap, iar migrenele nu sunt cele mai frecvente dureri de cap ale noastre. 

Cefaleea cotidiană de tip tensional este cel mai frecvent tip deoarece, conform datelor din literatura de specialitate, 8 din 10 persoane au experimentat-o ​​de-a lungul vieții. Cel mai adesea, stilul de viață modern și stresul contribuie la aceasta. Caracteristica principală a acestei dureri de cap este o durere surdă sau o presiune, de obicei pe ambele părți ale capului, care se extinde uneori de la sau spre gât. Durerile de cap tensive episodice sunt mai mult de 70 la sută dintre oameni, iar cele cronice, care apar mai mult de 15 zile pe lună, afectează 1-3 la sută dintre adulți.

Mitul 7: Doar adulții au dureri de cap

Copiii pot avea și dureri de cap. La fel ca adulții, copiii pot dezvolta diferite tipuri de dureri de cap, inclusiv migrene sau dureri de cap legate de stres și chiar și bebelușii pot avea dureri de cap. Mitul potrivit căruia copiii nu au dureri de cap s-a dezvoltat pentru că de multe ori cei mici nu pot sau nu știu să exprime acest tip de durere.

Potrivit cercetărilor, 25% dintre copiii mai mici și 75% dintre adolescenți suferă de dureri de cap, iar durerile de cap sunt unul dintre cele mai frecvente cinci simptome la copii. Cele mai frecvente declanșatoare sunt boli comune precum răceala, gripa și infecțiile urechilor și sinusurilor, iar durerile de cap la copii de obicei nu durează mult (între două ore și 72 de ore). 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel