După o explozie cosmică, ”o noua stea” poate fi văzută pe cer timp de câteva zile. Experiență unică în viață

Autorul articolului: Cristian Cîșleanu |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre un eveniment rar care se poate întâmpla după o explozie cosmică.

Conform astronomilor, dacă două stele situate la o distanță de aproximativ 3.000 de ani-lumină ar dansa într-un spectacol cosmic, luminozitatea lor ar fi atât de intensă încât ar putea fi remarcată cu ochiul liber pe o perioadă extinsă de timp, informează Agerpres care citează DPA/PA Media.

Evenimentul rar al exploziei în sistemul T Coronae Borealis oferă o experiență unică în viață, creând iluzia apariției unei noi stele strălucitoare pe cerul nopții, care apoi dispare din nou pentru alți 80 de ani.

Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent din Regatul Unit, a declarat că acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă, un fenomen care constă în creşterea rapidă a strălucirii unei stele.

Fenomenul se poate întâmpla oricând

El a spus că nu este uşor de prezis când va avea loc exact evenimentul, însă acesta s-ar putea produce oricând între această perioadă şi luna septembrie anul acesta. ”Vom avea parte de o surpriză, având parte de o aşa-zisă nouă stea pe cer. T Coronae Borealis nu este, de fapt, o singură stea, ci o stea binară, deci două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Ceea ce face ca această pereche să fie specială este că, din când în când, îi creşte enorm strălucirea, devenind vizibilă cu uşurinţă pentru noi”, a declarat Brown.

El a spus că steaua mai masivă dintre cele două este o pitică albă, care "poate îngloba aproximativ aceeaşi masă ca Soarele nostru într-un volum la fel de mare ca cel al Pământului".

Însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrânită, s-a extins şi varsă constant materie spre pitica albă. "La fiecare 80 de ani, (pitica albă) adună suficient material pentru a se aprinde într-o explozie termonucleară, sporindu-şi incredibil de mult luminozitatea", a explicat profesorul.

”Pentru T Coronae Borealis a sosit timpul pentru o altă astfel de explozie, a cărei luminozitate creşte de la o magnitudine aparentă (m) de 11 - aproape vizibilă cu binoclul pe un cer întunecat - la uimitoarea (valoare de) 2m - comparabilă cu cea a stelelor din Ursa Mare, uşor de observat cu ochiul liber, chiar şi în condiţii de poluare luminoasă”.

T Coronae Borealis va deveni în timpul acestui eveniment cea mai strălucitoare stea din constelaţia Coroanei Boreale, estompându-se însă treptat după câteva zile.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel