Doug Ingle, solistul trupei rock Iron Butterfly, a murit la vârsta de 78 de ani

Autorul articolului: Andreea Deaconescu |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Doug Ingle, solistul trupei rock americane Iron Butterfly, cel care a compus piesa lor de mare succes „In-a-Gadda-Da-Vida”, a murit la vârsta de 78 de ani. 

Vestea tristă a fost anunțată pe rețelele sociale chiar de fiul său, Doug Ingle Jr.: „Mulțumesc, tată, pentru că ai fost tată, profesor și prieten. Voi păstra cu drag amintirile pline de iubire pe care le voi purta cu mine mereu în această călătorie a vieții”.

Originar din Nebraska, Ingle a crescut în San Diego, unde a format Iron Butterfly în 1966. Trupa a semnat ulterior cu casa de discuri Atlantic Records, care le-a lansat albumul de debut „Heavy” în 1968. Mai târziu, în același an, a apărut „In-a-Gadda-Da-Vida”, titlul fiind o versiune distorsionată a expresiei „în grădina Edenului” rostită de un Ingle aflat sub influența alcoolului, care a scris piesa după ce a consumat vin.

Versiunea completă a melodiei, de 17 minute, ocupa a doua jumătate a albumului cu același nume, care a petrecut 140 de săptămâni în topul albumelor din SUA și s-a vândut în peste patru milioane de copii. Un edit radio de trei minute a ajuns, de asemenea, pe locul 30 în top.

Ingle a scos încă două albume de studio, „Ball” din 1969 fiind cel mai bine clasat în topuri, ajungând pe locul 3 în SUA. A părăsit trupa în 1971.

„In-a-Gadda-Da-Vida” a devenit un hit de durată și un punct de referință cultural pop, apărând în serialul "The Simpsons" și inspirând versiuni ale unor artiști diferiți precum Slayer, The Residents, High Contrast și Boney M.

Ingle a fost ultimul membru supraviețuitor al formației clasice Iron Butterfly, după moartea bateristului Ron Bushy, basistului Lee Dorman și chitaristului Eric Brann.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel