Donații false pentru cauza Ucrainei. Fraudă pe email

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 03 Martie 2022, 15:26 | Categorie: Social

Autoritățile au emis o alertă privind o tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail.

Directoratul de Securitate Cibernetică avertizează că frauda se distribuie pe email de la adresa ukrarelief @ unations.com

Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiații care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin.

„Desigur, informațiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o inițiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda și nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri. E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a fost numit pe 25 februarie în funcția de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu inițiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează așadar inițiative de strângere de fonduri cu reputație și impersonează indivizi aflați în funcții importante la nivel internațional, pentru a oferi o doză de încredere informației prezentate potențialelor victime”, a transmis DNSC.

Conform specialiștilor, asemeni altor campanii care aveau ca scop principal fraudarea utilizatorilor, textul e-mail-ului în limba engleză este unul imprecis, cu greșeli gramaticale. Mai mult, soluțiile de securitate integrate în serviciile de e-mail identifică deja acest mesaj ca fiind unul cu potențial fraudulos, realtează mediafax.

DNSC recomandă uitilizatorilor să verifice mereu sursa mesajelor primite, înainte de a accesa link-uri sau fișiere atașate, să fie vigilenți cu privire la mesajele prin care se face apel la donații pentru cauza Ucrainei și să evite furnizarea de date sau să trimitetă bani, fără o documentare serioasă referitoare la legitimitatea inițiativei.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite