Donald Sutherland, actorul renumit din "The Hunger Games", a murit la 88 de ani

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Donald Sutherland, a cărui carieră actoricească s-a întins pe șase decenii și a inclus roluri în filme extrem de apreciate precum "Don’t Look Now", "M*A*S*H" și "The Hunger Games", a murit la vârsta de 88 de ani.

Fiul său, actorul Kiefer Sutherland, a împărtășit vestea pe platforma X. "Cu inima grea, vă anunț că tatăl meu, Donald Sutherland, a trecut în neființă", a scris el. "Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Nu a fost niciodată intimidat de un rol, bun, rău sau urât. Iubea ceea ce făcea și făcea ceea ce iubea, și nu poți cere mai mult de atât. O viață bine trăită.", scrie The Guardian.

Un actor prolific care a apărut în peste 190 de filme și emisiuni TV, Sutherland a avut un farmec aparte care l-a servit perfect într-o serie de filme clasice din anii '70. El nu a câștigat niciun premiu major pentru rolurile sale în filme (și nu a fost niciodată nominalizat pentru un Oscar convențional), dar a câștigat două Globuri de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmele de televiziune "Citizen X" (în 1996) și "Path to War" (în 2003). Sutherland a primit un Oscar onorific în 2017.

Născut în Canada în 1935, Sutherland a studiat ingineria și drama la Universitatea din Toronto și a decis să se mute la Londra în 1957 pentru a se alătura unui curs de actorie la London Academy of Music and Dramatic Art (Lamda). După o serie de roluri mici în emisiuni britanice de televiziune și filme, Sutherland a fost distribuit în filmul de acțiune "The Dirty Dozen", unul dintre prizonierii antrenați pentru o misiune periculoasă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Sutherland a devenit cunoscut pentru rolurile sale în filme precum "M*A*S*H", "Klute", "Don’t Look Now" și "Ordinary People". În 2012, rolul său ca președinte Snow în "The Hunger Games" i-a adus recunoaștere unei noi generații de cinefili. El a avut, de asemenea, roluri proeminente în thrillerul legal "A Time to Kill", drama cu astronauți "Space Cowboys" și adaptarea "Pride & Prejudice".

Helen Mirren, care a jucat alături de Sutherland în "The Leisure Seeker", l-a numit unul dintre cei mai "inteligenți actori" cu care a lucrat vreodată. Jane Fonda, co-starul său în "Klute" și "Steelyard Blues", a amintit de el ca fiind "fascinant". Ron Howard, regizorul său din drama de acțiune "Backdraft", l-a numit "unul dintre cei mai inteligenți, interesanți și captivanti actori de film din toate timpurile".

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, l-a numit pe Sutherland "un artist canadian cu adevărat mare", în timp ce actorul dublu câștigător al premiului Oscar, Michael Douglas, a împărtășit o fotografie cu ei doi pe Instagram, spunând: "Ce om minunat, talentat și curios. RIP Donald Sutherland."

Regizorul Edgar Wright a adus un omagiu online. "RIP marelui Donald Sutherland, un actor favorit și mereu o prezență fascinantă pe ecran," a scris el.

Sutherland a fost căsătorit de trei ori: cu Lois Hardwick între 1959 și 1966, Shirley Douglas (1966-1970) și Francine Racette, cu care s-a căsătorit în 1972. El lasă în urmă o carieră vastă și influentă și un impact de neșters asupra lumii cinematografice.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel