Doi germani riscă închisoare pe viaţă, după ce au transmis Rusiei informaţii despre Ucraina

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Doi germani riscă închisoare pe viaţă, după ce au transmis Rusiei informaţii despre Ucraina / Foto: Pixabay
Doi germani riscă închisoare pe viaţă, după ce au transmis Rusiei informaţii despre Ucraina / Foto: Pixabay

Doi germani riscă închisoare pe viaţă după ce au transmis Rusiei informaţii valoroase despre frontul ucrainean.

Doi germani ar putea sta în închisoare pe viaţă după ce au transmis Rusiei informaţii valoroase despre frontul ucrainean.

Este vorba despre un agent al serviciului german de spionaj BND care a primit din partea Rusiei pentru el şi un complice al său cel puţin 450.000 de euro în schimbul unor informaţii despre ajutorul militar occidental oferit Ucrainei, transmite Agerpres. Se pare că informaţiile transmise de cei doi serviciilor secrete ruse au dus și la compromiterea unei operaţiuni occidentale de interceptare a comunicaţiilor grupării ruse de mercenari Wagner în Ucraina, potrivit presei germane şi surselor judiciare consemnate de agenţiile France Presse şi Reuters.

Cei doi, acuzaţi de "înaltă trădare"Respectivul agent al BND, Carsten Linke, împreună cu complicele său, Arthur Eller, un german de origine rusă comerciant de diamante, sunt acum acuzaţi de "înaltă trădare", într-un proces care a început miercuri la Berlin. Mare parte din acest dosar sensibil este clasificat, iar jurnaliştii au avut acces doar parţial în sala de judecată.

Potrivit acuzării, Arthur Eller fotografia cu smartphone-ul documentele secrete obţinute de Carsten Linke şi le preda ofiţerului de legătură din Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) în timpul deplasărilor sale la Moscova. FSB le-a oferit celor doi trei smartphone-uri speciale pentru desfăşurarea operaţiunilor de spionaj şi în total cel puţin 450.000 de euro bani cash ca recompensă.

Colaborarea lui Carsten Linke cu serviciile secrete ruse ar fi început la aproximativ opt luni după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Agentul german conducea atunci o unitate de semnal din BND, o unitate ce culege informaţii în principal din interceptări.

Ce informații a aflat RusiaPotrivit publicaţiei Der Spiegel, informaţii scurse din interiorul serviciilor secrete germane relevă că Rusia a aflat cu ajutorul agentului german că BND avea acces la un sistem de mesagerie al grupării ruse de mercenari Wagner, care până la rebeliunea eşuată condusă în iunie anul acesta de liderul ei Evgheni Prigojin (decedat în august într-un misterios accident aviatic) a avut un rol central pe frontul din Ucraina.

Moscova a aflat astfel că, prin piratarea mesageriei, BND avea acces la informaţii detaliate despre pierderile, tacticile şi obiectivele trupelor ruse în Ucraina.

Agentul BND a fost arestat în decembrie 2022, iar complicele său în ianuarie 2023. Ei se află acum în detenţie şi riscă închisoarea pe viaţă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel