Dobânzile record lovesc din plin românii cu împrumuturi. Adrian Mitroi: Noi replicăm acum ce fac SUA, dar americanii au alt tip de inflație

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Profesorul de economie Adrian Mitroi  a analizat măsurile de scădere a inflației prin reducerea creșterii dobânzilor de către bănci.

„Băncile centrale s-au grăbit toate cu dobânzi mai mari, ele compostând inflația de cerere, nu pe aceea de ofertă care galopează acum. Ele au sugrumat cererea, crezând, în mod greșit, că cererea este problema. Măsura, în sine, nu este greșită. Probabil este necesară, pentru că trebuie să transmiți un mesaj. Totul a pornit de la creșterea repetitivă a Băncii Centrale Americane (Rezerva Federală- Fed), iar celelalte bănci nu puteau să nu replice, la rândul lor. Una dintre justificările pentru paritatea euro-dolar este dată întocmai de faptul că americanii au dobânzi mai mari.

Noi replicăm acum ce face Fed, dar americanii au alte preocupări. Trebuie să facem această distincție - SUA sunt preocupate să tempereze creșterea exuberantă a bursei, precum și a sectorului imobiliar. Ei nu iau măsura asta pentru inflația de care suferim noi, chiar dacă și la ei e foarte mare. Grija Americii e diferită de grija Europei”, a zis profesorul

„Costul creditului este atât de mare, în comparație cu creșterea economică, încât băncile nu au niciun motiv să exagereze cu creșterea costului. Economia este acum în degringoladă, la nivel mondial, deci nu mai are nevoie și de dobânzi mari. Trendul de creștere a dobânzilor se va ameliora.”, a precizat Adrian Mitroi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel