Din curiozităţile lumii: De ce au urșii polari blana albă?

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Te-ai întrebat vreodată de ce urşii polari au blana albă?

Urșii polari au blana albă pentru a se putea camufla în mediul lor. Blana lor este atât de bine camuflată în mediile arctice încât uneori poate trece drept un morman de zăpadă. Interesant este faptul că blana ursului polar nu are pigment alb. De fapt, pielea ursului polar este neagră, iar firele de păr sunt goale, notează curiozitate.ro.În schimb, au un strat gros de grăsime corporală, care le menține căldura în timp ce înoată, și o haină cu două straturi care îi izolează de aerul rece al Arcticii. Puţini ştiu că stomacul unui urs polar poate conține echivalentul alimentar a 15% până la 20% din greutatea sa corporală, iar sistemul său digestiv absoarbe aproximativ 84% din proteinele și 97% din grăsimile pe care le consumă.

Blana albă, perfectă pentru camuflaj

Urșii polari sunt considerați înotători talentați, vâslind cu labele din față și ținând picioarele din spate plate ca o cârmă. Urșii polari sunt de fapt clasificați ca mamifere marine, deoarece își petrec cea mai mare parte a vieții pe gheața de mare din Oceanul Arctic. Urșilor polari le place să se mențină curați pentru că ajută la proprietățile izolatoare ale blănii lor. Blana care este murdară, mată și umedă nu funcționează la fel de bine ca izolator. După ce se hrănesc, urșii polari se spală, de obicei, înotând sau rostogolindu-se în zăpadă. De asemenea, ei se rostogolesc în zăpadă pentru a se răcori, în ciuda condițiilor dure din mediul lor, urșii polari pot fi predispuși la supraîncălzire.

Unde trăiesc urșii polari

Urșii polari trăiesc în Arctica, pe apele acoperite de gheață Ei se bazează pe gheața mării pentru a avea acces la foci, care reprezintă principala lor sursă de hrană, precum și pentru a se odihni și a se reproduce. Populația totală de urși polari este împărțită în 19 unități sau subpopulații. Șaizeci la sută din subpopulații se află în Canada. Există între 22.000 și 31.000 de urși polari în sălbăticie. Urșii polari se află în vârful lanțului trofic și au un rol important în sănătatea generală a mediului marin. De mii de ani, urșii polari au reprezentat, de asemenea, o parte importantă a culturilor și economiilor popoarelor arctice. Deoarece existența lor depinde de gheața marină, ei sunt direct afectați de schimbările climatice, fiind o specie indicatoare importantă, scrie WWF.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel