Descoperire pe lotul Ploiești-Buzău al A7: Se crede a fi mormântul lui Atilla, regele hunilor

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa Foto YouTube History
Sursa Foto YouTube History

Mormântul, găsit în timpul săpăturilor pentru construcția autostrăzii, conține artefacte și bijuterii din aur cu pietre prețioase și poate fi datat în secolul al V-lea, când Attila a fost ucis.

Se pare că ar fi fost descoperit mormântul lui Attila, regele hunilor, războinicul barbar considerat de romani ”flagellum Dei”, flagelul lui Dumnezeu, pentru violența sa atroce care a contribuit la căderea Imperiului Roman.

Această descoperire a fost făcută în România în timpul lucrărilor de construcție pe lotul 1 al A7.

Potrivit analizei savanților, locul descoperirii ar putea fi compatibil cu ceea ce s-a transmis din istoria înmormântării lui Attila, care a murit în secolul al V-lea după Hristos, înmormântat într-o groapă săpată de sclavi, lângă albia unui râu. Această informație a fost transmisă de-a lungul secolelor de Priscus, un diplomat roman care a avut contacte cu Attila.

Muncitorii care lucrau la construcția arterei de mare viteză au dezgropat un mormânt plin de comori, împreună cu rămășițele umane ale unui războinic și ale calului său. 

Mormântul poate fi datat din secolul al V-lea când acea regiune a Europei se afla sub controlul regelui hunilor: arme, obiecte acoperite în aur și bijuterii cu pietre prețioase precum și zeci de artefacte, inclusiv o sabie de fier, vârfuri de săgeată și o mască de aur care probabil acoperea odată fața lui Attila, scrie Leggo.

Ipoteza arheologului

Ipoteza a fost confirmată de arheologul Silviu Ene, de la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, care a analizat mormântul, găsit în apropierea orașului Mizil.

Arheologii bănuiesc că mormântul ar putea aparține celebrului Rege Atilla datorită prețioaselor bunuri funerare care sugerează că ar fi fost un membru bogat al călăreților nomazi, originari din Asia Centrală care a ocupat extremul est al Europei, demarând perioada invaziilor barbare care au grăbit sfârșitul imperiului Roman.

Cine a fost Attila

Attila era în fruntea unui vast imperiu, care se întindea din Europa centrală până la Marea Caspică, și de la Dunăre până la Marea Baltică, unificând - pentru prima și singura dată în istorie - majoritatea popoarelor barbare din nordul Eurasiei: el a invadat de două ori Balcanii, a asediat Constantinopolul, a mărșăluit prin Franța ajungând până la Aurelianum (Orleans), l-a alungat pe împăratul Valentinian al III-lea din Ravenna. Din cauza agresivității și barbariei sale a fost poreclit Flagellum Dei( Flagelul lui Dumnezeu) pentru că se spunea că pe acolo pe unde călca Atilla, iarba nu va mai crește niciodată.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel